riitan muuttovalmis hirsikoti

Kun kotona on hyvä olla

Uuden asuinalueen perällä tien päässä nousee kallio, jonka päällä seisoo uusi muuttovalmis hirsitalo omalla rauhaisalla paikallaan. Talon takapihalla ei kuitenkaan yleensä ole ihan täysin rauhallista kolmen suuren koiran – berninpaimenkoiran ja kahden newfoundlandinkoiran – leikkiessä ja rymytessä aidatulla pihalla.

“Täällä meidän on hyvä olla. Meidän eläminen ei ole muille häiriöksi eivätkä muut ole meille häiriöksi”, koiriensa kanssa neljästään asuva Riitta Kontturi naurahtaa uuden hirsikotinsa olohuoneessa.

Helmikuussa 2020 uuteen hirsikotiinsa muuttanut Riitta on lähtöjään Isostakyröstä, mutta asunut töiden takia pitkään mm. Etelä-Suomessa. Kotiseuturakkaus sai hänet kuitenkin palaamaan kotikontujen läheisyyteen Seinäjoelle.

“Olen asunut monessa paikassa ja liikkunut työn perässä. Minulla on kuitenkin aina ollut sellainen haave, että palaan takaisin kotiseuduille. Täällä olen aina halunnut elää, mutta työmahdollisuudet olivat niin paljon paremmat muualla. Viimeisimpänä asuimme Helsingissä ennen paluumuuttoa Seinäjoelle. Sen kuitenkin päätin, että kodin pitää olla juuri sellainen, mikä sopii meidän perheelle”, Riitta kertaa.

riitan hirsikoti_julkisivu

Omaa kotia etsimässä koirien kanssa

Riitan muutettua Seinäjoelle väliaikaiseen, pieneen rivitaloasuntoon hän alkoi tutustumaan paikallisiin myynnissä oleviin omakotitaloihin. Toiveet ja odotukset omalle kodille olivat korkeat, eikä aluksi sopivaa tuntunutkaan löytyvän. Uutta kotia Riitta etsi Seinäjoen alueelta ja kävi näytöissä jopa Vaasassa asti. Epätoivokin alkoi jo ajoittain hiipimään mieleen, kun omalta tuntuvaa kotia ei alkanut löytymään.

“Ajattelin, että Seinäjoelta on helppo löytää omakotitalo – on isoja tontteja ja on helppo muuttaa kolmen ison koiran kanssa omiin oloihin. Näytöissä kuitenkin kävi yleensä ilmi, että vaikka talo olisikin mukava niin tontti ei ollut sopiva tai toisinpäin. Ystäväni lopulta istutti idean siemenen, kun hän kysyi ‘mikset rakenna omaa, kun kriteereihisi sopivaa ei löydy?’ ”, Riitta naurahtaa.

Rakentaminen ei ollut aiemmin Riitalle varteenotettava vaihtoehto, koska hänestä tuntui, ettei hänestä itsestään siihen olisi. Haaste oli tuntunut liian isolta – ei ole osaamista tai ymmärrystä siitä, miten asioiden tulisi mennä. Kun omalta tuntuvaa kotia ei vain alkanut löytymään alkoi itsevarmuus ja määrätietoisuus oman talon rakentamiseen kasvamaan. Alusta asti oli kuitenkin selvää, että uusi koti olisi rakennettu hirrestä.

“Olin käynyt hirsitalonäytöissä ja niistä Finnlamellin muuttovalmiit hirsikodit tuntuivat välittömästi itselle sopivimmilta. Astmaatikkona tuntui siltä, että henki kulkee hirsitalossa paremmin, sillä ilmanlaatu on niissä raikkaampi. ”

Aiemmat kotini ovat olleet eri materiaaleja mutta ei koskaan hirttä. Nyt alusta alkaen halusin, että tämä koti tulee olemaan hirttä. Intuitio ratkaisi sen, että talon rakentaa Finnlamelli. Kun ikääkin on, pitää intuitioonsa luottaa”, Riitta muistelee hymyillen.

riitan hirsikoti_keittiö
riitan hirsikoti_olohuoneen maisema

Joustava suunnittelu teki vaikutuksen

Vaikka Finnlamellin kodit olivatkin Riitalle mieluisimpia näyttöjen pohjalta, ei täysin omiiin toiveisiin sopivaa valmista mallia löytynyt. Finnlamellin Pohjanmaan myyjä Jari Alanko otti Riitan kotiunelmista kopin ja Jarin kannustamana alkoi kodin suunnittelu. Riitta oli erityisen ilahtunut siitä, että missään vaiheessa suunnittelua mitään ideaa ei torpattu suoralta kädeltä, vaan hän sai vapaat kädet kertoa ja piirtää malleja siitä, millaisen kodin hän haluaisi perheelleen.

Kun kodin piirustukset olivat jo kertaalleen saatu valmiiksi tuli matkaan lisämutkia tontin vaihtumisen myötä. Uusi tontti löytyi kuitenkin uudelta asuinalueelta ja Riitta iloitseekin siitä, että tonttijaossa hänellä kävi tuuri. Koska tontti oli vielä vähän erilainen kuin aikaisempi, piti myös talosuunnitelmaa päivittää. Tonttikaava ei yllätykseksi ollutkaan aivan sellainen kuin oli odotettu, mutta Jari tuli apuun kaava-asioissa ja talo piharakennuksineen saatiin tontille Riitan toiveisiin vastaavalla tavalla.

“Kun näin isoa hankintaa ja kokonaisuutta ryhtyy toteuttamaan, täytyy olla 110 prosenttinen luotto heihin, jotka ovat mukana. Talon rakennuttamisessa on kuitenkin kyse niin isoista rahoista. Finnlamellin Jari Alanko oli mukana alusta lähtien ja hän hoiti asiat juuri niin kuin pitikin, hän antoi luovuudelle tilaa suunnittelussa ja mahdollisti minulle oman vision seuraamisen. Hän summasikin asian loistavasti sanomalla ‘mehän rakennamme sinulle kotia’ “, Riitta muistelee.

riitan hirsikoti_pesuhuone
riitan hirsikoti_makuuhuone

Muutenkin Riitalla oli sanojensa mukaan unelmatiimi tekemässä hänelle uutta kotia, mikä onkin ollut hänen mukaansa suuri onni. Hänen tuttavapiirinsä kautta löytyi niin vastaava rakennusmestari kuin apua sisustamiseen. Myös Finnlamellin oma porukka tuli lopulta Riitalle niin tutuksi, että kodin pystyttäjät pyysivät saada käydä katsomassa kotia sen valmistuttua.

Sisustuksen Riitta toteutti osin muuttovalmisvalikoiman pohjalta, osin päivityksenä perustasosta luksuksempaan ja osin omana hankintanaan – erityisesti kodin omat, pitkään haaveissa olleet erityiset ratkaisut.

“Kodin suhteen tärkeintä oli, että yhtenäinen keittiö-olohuone on isoin, korkein ja avarin tila – tämä oli myös monessa talonäytössä se kompastuskivi. Halusin, että se yhteinen tila, jossa olemme myös vieraiden kanssa on tarpeeksi tilava koirienkin temmeltämiseen. Täällä on myös paljon isoja ikkunoita ja kodinhoitohuone on vähän suurempi kuin yleensä, jotta koirien kanssa on helpompi toimia märillä keleillä ulkoillessa. Näiden lisäksi joka huoneessa on jonkinlainen ‘Wau’-juttu – omassa makuuhuoneessani se on iso lasiovi suoraan terassille, jolloin pääsen itse nauttimaan kauniista kesäilloista suoraan omasta huoneesta”, Riitta kertoo.

Pitkä mutta antoisa tie omannäköiseen kotiin

Uuden oman kodin valmistuttua Riitta ei voisi olla tyytyväisempi. Itselle paras koti on löytynyt, jossa on hyvä olla eikä ole tarvetta käydä muualla. Hän kuitenkin myöntää, että ensimmäinen hyppy rakennusprojektiin lähtiessä pelotti alussa, mutta lopputulos on sen arvoinen ja kun päätöksen oli tehnyt, asiat sujuivat lopulta hyvin. Työmaalla Riitta käytti aikaansa paljon esimerkiksi apusiivoukseen, tavaroiden kantamiseen sisälle ja rakennusjätteiden keräykseen ulkona. Tekemällä itse työmaan aputöitä voi säästää kustannuksissa ja tähän Riitan elämäntilanne antoi hyvin myöten.

“Ydinryhmä tekemisessä oli pieni, mutta kaikilla oli oma tehtävänsä – yksin tämä ei olisi onnistunut. Luotettavat ihmiset ympärilläni tämän osaltaan mahdollistivat. Sanoin koirillenikin aikanaan, että tulee vielä päivä, kun meillä on tarpeeksi tilaa elää, koska se auttoi jaksamaan väliaikaisen ahtauden matkalla omaan kotiin. Kun sain koira-aitauksen pihaan juhannukseksi valmiiksi, tunne oli unohtumaton – nyt ollaan siellä, oman näköisessä kodissa, jossa pojillakin on isot tilat. Jos jotain tekisin toisin, niin kävisin rakennusvaiheessa enemmän hieronnassa”, Riitta nauraa tyytyväisenä.

Faktat:

Kerrosala: 163 m²
Huoneistoala: 152 m²

Katso lisää kotitarinoita

finnlamelli talokirja

Tilaa talokirja

Tilaa maksuton talokirjamme sähköpostiisi tai paperisena kotiin kannettuna.