Finnlamelli hirsitalo Vaasa

”Niin hyvä, ettei siihen löydy sanoja”

Jani Kohtala päätti rakentaa aina unelmoimansa hirsikodin avopuolisonsa kanssa Vaasan seudulle. Finnlamelli toimitti ja pystytti talon, Jani apureineen viimeistelivät talon sisältä. Nyt Janilla ja hänen avopuolisollaan on koti, josta he ovat ylpeitä.

Jani on asunut tontillaan jo vuodesta 2013 asti. Asumiskelpoiseen mökkiin muuttaminen oli tarkoitus olla väliaikaista. Ajatuksena oli jo pian rakentaa oma talo noin kahden hehtaarin tontille merenrantaan. Hyvin tehdyn remontin jäljiltä ajatus jäi kuitenkin Janin ajatuksissa vielä taka-alalle.

Pari vuotta avopuolison ja koiran kanssa asumisen jälkeen tuli kuitenkin tarve isommalle yhteiselle kodille, joka päätettiin rakentaa hirrestä – samalla toteutui Janin pitkäaikainen unelma.

“Olin aina halunnut hirsikodin ja pitkään haaveissa olikin kelohongasta rakennettu talo. Tänne Pohjanmaan lakeuksille se ei ehkä kuitenkaan olisi ollut sopivin materiaali, joten päätimme rakentaa talon painumattomasta hirrestä”, Jani naurahtaa.

Finnlamelli hirsitalo julkisivu pergola

Isot ikkunat tuovat vaihtuvat vuodenajat osaksi sisustusta

Kotia suunnitellessa ja talokumppania pohtiessa ratkaisevassa asemassa oli Janin appiukko, joka oli ostanut jo neljä taloa Finnlamellilta. Häneltä kuullut hyvät kokemukset saivat myös Janin ja hänen avopuolisonsa valitsemaan talopaketin toimittajaksi Finnlamellin.

“Alettuamme keskustelemaan taloprojektista Finnlamellin kanssa, tuntui heidän konsepti kokonaisuudessaan selkeimmältä – mitä toimitetaan, miten edetään, millä aikataululla ja niin edelleen.”

”Vaikkemme heti löytäneetkään meille sopivaa talomallia, antoi Finnlamellin Pohjanmaan myyjä Jari Alanko meille vapaat kädet suunnitella oman näköistä talomallia”, Jani muistelee.

Finnlamelli hirsitalo keittiö
Finnlamelli hirsitalo ruokailuhuone Vaasa

Suunnitelmathan toki elivät vielä matkan varrella. Puolen vuoden suunnittelun aikana alkuperäinen ajatus autotallikerroksesta ja kahdesta asuinkerroksesta muuttui yksikerroksiseksi L-malliseksi taloksi, jonka siivessä on autotalli ja -katos. Lisäideoita suunnitteluun tuli myös Jari Alangolta.

Muuten Janin ja hänen avopuolisonsa kotisuunnittelua ohjasi tila, jota heidän omalla rantatontillakin riittää. Koska uusi koti päätettiin rakentaa noin parinkymmenen metrin päähän rannasta, halusivat he paljon ikkunapinta-alaa merelle päin. Näin myös huonekorkeudesta tehtiin isompi. Lisäksi suunnitelmiin kuului pari vierashuonetta, koska Jani avopuolisoineen majoittaa usein vieraita kauempaakin.

“Kun talosta piirrettiin kuvat, niin ihastuimme niihin sekä talon malliin heti. Nyt valmiissa olohuoneessa tuntuu kuin olisi ulkona. Sisustussuunnittelijakin tuumasi heti, että eihän tätä tarvitse sisustaa, kun sisustus on tuolla ulkona ja vaihtuu vielä neljä kertaa vuodessa”, Jani naurahtaa.

Mieluisa materiaali

Oman taustansa vuoksi Jani halusi tehdä uuden kodin sisäpuoliset työt itse. Kun Finnlamelli oli tehnyt osansa, jatkoi Jani sisäpuolisia töitä oman aikataulunsa mukaan.

Hirsirakenteinen koti on rintamamiestyyppisissä taloissa aiemmin asuneelle Janille täysin erilainen. Koska hirsi kuitenkin oli tuttu materiaali ennestään, oli Janilla myös vankka käsitys siitä, miksi hirsi oli ykkösvalinta oman kodin materiaaliksi.

“Puu on materiaalina ylipäätänsä minulle mieluinen materiaali. Hirsirakentamisessa kuitenkin yksinkertaisuus on se juttu, mikä minua viehättää. Kun seinät saa pystyyn, ovat pinnat periaatteessa valmiina ja arvostan sitä, että tulee kerralla valmista. ”

”Hirsi pysyy myös vuosia hyvänä ilman suurempaa kunnostustarvetta eikä tässä tapauksessa vaikkapa ulkolaudoitusta tarvitse vaihtaa. Toki myös hirsirakenteen hengittävyys ja ilmankosteuden tasauskyky olivat vaikuttavia tekijöitä”, Jani summaa.

Finnlamelli hirsitalo tumma sauna

”Sauna on aina hyvä!”

Jani, hänen avopuolisonsa ja heidän koiransa muuttivat uuteen hirsikotiinsa helatorstaina 2020. Valmiissa kodissa istuessaan Jani ei keksi mitään moitittavaa Finnlamellin kanssa yhteistyössä rakentuneesta kodista. Oma koti on todellakin oma koti kokonaisuudessaan.

“Me olimme asiakkaina varmaan vaikeimmasta päästä – mikään ei aluksi kelvannut eikä toiminut. Ratkaisut kuitenkin löytyivät ja yhteistyö sujui todella hyvin. Finnlamellin osalta kaikki meni kuin suunniteltiin. Kaiken kaikkiaan on kuitenkin vaikea pukea sanoiksi sitä tunnetta, mikä tässä kodissa syntyy. On hienoa, kun on talo, johon on ihana tulla eikä sieltä oikeastaan haluaisi lähteäkään. Parasta on meidän näköinen koti – ja sauna on aina hyvä asia”, Jani nauraa.

Faktat:

Kerrosala: 192 m² + 72 m² (at/tekn./var) = 264 m²
Huoneistoala: 180 m²

Finnlmaelli hirsitalo Vaasa julkisivu
Finnlamelli hirsitalo sisäänkäynti vaasa
Finnlamelli hirsitalo etuovi
Finnlamelli hirsitalo makuuhuone Vaasa
Finnlamelli hirsitalo olohuone
Finnlamelli hirsitalo Vaasa wc
Finnlamelli hirsitalo Vaasa kylpyhuone

Katso lisää kotitarinoita

riitan muuttovalmis hirsikoti
Kotitarina

Kun kotona on hyvä olla

Uuden asuinalueen perällä tien päässä nousee kallio, jonka päällä seisoo uusi muuttovalmis hirsitalo omalla rauhaisalla paikallaan. Talon takapihalla ei kuitenkaan yleensä ole […]
Lue lisää
finnlamelli talokirja

Tilaa talokirja

Tilaa maksuton talokirjamme sähköpostiisi tai paperisena kotiin kannettuna.