Krista Pärmäkoski Mahroton maja olohuone

Krista Pärmäkoski valitsi Suomen suosituimman muuttovalmiin hirsikodin

Krista Pärmäkosken muuttovalmis hirsitalo rakentui Kuortaneelle samalle tontille, jossa aiemmin sijaitsi vanha sisäilmaongelmista kärsinyt koti. Kristan 173 huoneistoneliön unelmien hirsikoti rakentui alusta loppuun Finnlamellin käsissä.

Seuraa Kristan talotiliä Instagramissa @mahrotonmaja. Katso myös videot Kristan matkasta uuteen hirsikotiin sivun lopusta.

”Tärkein elämänarvoni on terveys, siksi terveellinen asuminen on minulle tärkeää.”

Krista Pärmäkoski
Krista tekemässä viimeisiä valintoja muuttovalmiiseen kotiinsa Vantaan studiolla.
Krista tutustumassa Finnlamellin hirsirakenteeseen.

Talovalinnan kriteereinä hirsi ja muuttovalmis

Krista halusi alusta asti tulevan kotinsa rakennusmateriaaliksi hirren. Koti piti saada myös muuttovalmiina, jotta se rakentuu mahdollisimman helposti ja stressittä. Finnlamellin kanssa löytyi heti yhteinen sävel tekemiseen ja yhteistyöhön oli helppo lähteä.

”Finnlamelli tuntui heti luotettavalta kumppanilta lähteä tällaiseen isoon projektiin. Finnlamellilla on myös vahvaa näyttöä muuttovalmiin rakentamisesta”, Krista kertoo valinnan taustoista.

Uuden talon hankinta tuli ajankohtaiseksi, kun Kristan ja hänen puolisonsa vanhasta, 1970-luvulla rakennetusta kodista löytyi kosteusvauroita.

”Isäni on työkseen rakentanut paljon puutaloja, ja itselleni on ollut selvää, että haluan puutalon ja eritoten hirsitalon, koska niissä on hyvä hengittää”, kertoo Krista. 

Kun on ammatiltaan urheilija, palautuminen on jaksamisen kannalta välttämätöntä. 

”Minulla on hyviä kokemuksia hirsitaloista. Sisäilma on todella hyvä ja raikas ja olen nukkunut näissä aina todella hyvin. Tykkään hirrestä, siinä silmäkin lepää.”

Krista Pärmäkoski Mahroton maja keittiön saareke
Krista Pärmäkoski Mahroton maja olohuone

Kodin suunnittelu urheilun ja ruoanlaiton ehdoilla

Kodin pohjaratkaisu on mietitty Kristan perheen tarpeita varten. Uuteen kotiin haluttiin tulevaisuuttakin ajatellen riittävästi huoneita, joista yksi on aluksi työ- ja kirjastohuoneena.

Kuntohuoneeseen tuli rullahiihtomatto harjoittelua varten. Päämakuuhuoneesta on käynti suoraan terassille. Keittiöstä tuli iso ruoanlaittoa ja leipomista rakastavalle Kristalle. 

”Iso keittiö- ja olohuonetila on minulle kodin sydän.” 

Arkieteiseen tuli lisäksi pieni vaatehuone ja kuivaustila, jonne saa märät treenivarusteet kuivumaan. Ja takka taloon tuli, totta kai!

Kodin suunnittelu meni Kristan mukaan hyvin ja joustavasti. Erityistä kiitosta Krista antaa siitä, että Finnlamellin kontaktit auttoivat myös talopakettiin kuulumattomissa asioissa, kuten koko kodin sisustussuunnitteluun erikoistuneen ammattilaisen palkkaamisessa.

”Kaikkia ennakkoon kirjaamiamme toiveita on kuunneltu ja ne on täytetty. Haluan, että rakentaminen on ekologista. Liikun luonnossa päivittäin työni puolesta, ja se on varmasti urheilu-urankin jälkeen tärkeä paikka. Haluan, että luonto säilyy sellaisena vielä jälkipolville.”

Krista Pärmäkoski Mahrottoman majan olohuoneessa keinutuolissa
Krista Pärmäkoski Mahroton maja saunatuvassa
Krista Pärmäkoski Mahroton maja terassi
Krista Pärmäkoski Mahroton maja puusauna

Rakentamisen nopeus yllätti

Krista perheineen teki päätöksen vanhan talon purkamisesta käytännössä syyskuussa 2020 ja purkuhommiin päästiin huhtikuussa 2021. Vain puolen vuoden päästä tästä, marraskuun lopulla, päästiin muuttamaan jo uuteen kotiin samalla tontilla.

“Yllätyin hieman, kuinka nopeasti sitten kuitenkin kaikki eteni”, hän kertoo.

Rakennusprojektista jäi Kristalle tosi hyvä fiilis. Tästä kiitos kuului myös sille, että he valitsivat sen helpoimman ratkaisun, eli muuttovalmiin hirsikodin.

“Meillä ei oikeastaan itsellä ollut rakentamisesta tietoa, mutta Finnlamellin väki osasi nostaa tärkeitä asioita esiin, joita ei itse olisi osattu edes miettiä.”

Projekti eteni täysin tavoiteaikataulussa, jolloin muutto osattiin ajoittaa oikeaan kohtaan. Tieto projektin etenemisestä oli saatavilla koko ajan ja projektin hallintajärjestelmästä pääsi myös seuraamaan, mitkä vaiheet ovat seuraavana edessä.

“Prosessin etenemiseen oli helppo luottaa, kun aina oli tieto mitä seuraavaksi tapahtuu. Hienoa oli myös se, että saimme monin käytännön suunnittelun vinkkejä – kuten vaikka valokatkaisijoiden tai pistorasioiden sijoitteluun. Ei näitä itse olisi jaksanut miettiä loppuun asti!”

Osaava rakennusammattilainen lievittää huippu-urheilijankin stressiä

Muuttovalmiin hirsikodin rakentamisen helppous ilahduttaa etenkin huippu-urheilijaa, jolla ylimääräinen stressi näkyy heti suorituskyvyssä.

“Suosittelen ulkopuoliseen apuun luottamista kaikille, joilla ei itsellä ole aikaa tai kokemusta rakentamisesta. Se on aika pieni rahallinen panostus koko projektissa.”

Taloprojekti voi olla pelottavakin urakka, jossa menee hermot ja rahat. Ja huippu-urheilijan kohdalla myös menestys. Tai näin ainakin peloteltiin. Krista ei ollut näille huolille suinkaan immuuni.

“Tähän tarvittiin tekijät sekä talonrakentamiseen, että meille kuuluvien asioiden hoitoon. Kun projekti lähti liikkeelle, niin luotin projektissa mukana oleviin ja projekti eteni suunnitelmien mukaan”, Krista kertoo huojentuneena.

”Pystyin itse keskittymään täysillä omaan ammatiini. Vaikein asia koko projektissa oli päättää millaiset ovet aamiaiskaappiin tulisivat. Se jos jokin kertoo siitä, kuinka helppo projekti minulle kokonaisuudessaan oli.”

Talonrakennusprojekti ei vaikuttanut myöskään Kristan menestykseen tärkeällä kisakaudella, vaan menestystä tuli Olympialaisia myöten.

Osaava ammattilainen on kullanarvoinen apu myös kun rakennusprosessissa päästään tositoimiin. Krista kokee, että työntekijät tontilla olivat asiantuntevia. Muutamassa kohtaa rakentajilla tuli myös tarve varmistaa, että miten jokin yksityiskohta tehdään. 

“Niissä meihin otettiin aina yhteyttä eikä vain tehty kysymättä. Jotkut talon yksityiskohdat, kuten terassit, haluttiin teettää itse. Sekin onnistui hyvin, kun työtehtävien rajaus oli helppo määrittää.”

Lisäkiitosta Krista antaa nyt jälkikäteen myös korjauslistan hoitamisesta. Tärkeintä tässäkin oli, että tieto kulkee molempiin suuntiin ja se jää myös talteen yhteiseen järjestelmään.

“Ainahan uudiskohteessa tulee jotain säädettävää, kuten meillä pientä säätöä sisäovien kanssa. Viat listattiin samaan projektinhallintajärjestelmään ja Finnlamelli hoiti korjaukset nopeasti kuntoon.”

Krista Pärmäkoski Mahroton maja keittiö
Krista Pärmäkoski Mahroton maja keittiössä

Unelmakeittiö ja pihatupa

Uudessa kodissa asuminen on ollut Kristalle ja perheelle kuin pientä unelmaa.

“Tästä meidät sitten siirretään 200 metriä kohti Kuortaneen keskustaa vanhainkotiin, eli kyllä tästä se meidän loppuelämän koti nyt tehtiin!”

Pihatupa on juuri sellainen irroittautumispaikka, mitä siltä odotettiinkin. Pihatuvan sauna on ollut ahkerassa käytössä. Arki pyörii kodissa hienosti nyt, kun huonekalut on saatu paikoilleen.

“Vaikka pihatupa onkin täydellinen rentoutumispaikka, niin eniten nautin silti meidän keittiöstä!”

Keittiön tehtiin leipomisesta ja ruoanlaitosta suuresti nauttivan Kristan tarpeisiin täydelliseksi Isot kivitasot tarjoavat työtilaa kahdella korkeudella. Arjessa on erityisesti ilahduttanut aamiaiskaappi. 

“Keittiö on meidän pohjaratkaisussa keskeisellä paikalla ja se on kyllä myös tosi kaunis – jopa olohuoneen sohvalta katsottuna!”, Krista ihastelee.

Näin Kristan matka eteni kohti uutta kotia, katso videot!

1. Kohti maailman terveellisintä kotia

2. Kurkistus tulevaan kotiin

3. Tervetuloa Mahrottomaan majaan!

Katso lisää kotitarinoita

riitan muuttovalmis hirsikoti
Kotitarina

Kun kotona on hyvä olla

Uuden asuinalueen perällä tien päässä nousee kallio, jonka päällä seisoo uusi muuttovalmis hirsitalo omalla rauhaisalla paikallaan. Talon takapihalla ei kuitenkaan yleensä ole […]
Lue lisää
finnlamelli talokirja

Tilaa talokirja

Tilaa maksuton talokirjamme sähköpostiisi tai paperisena kotiin kannettuna.