Villa Basket: liikunnallinen loma-asunto Lohjalla

Villa Basket on Kisakallioon valmistunut Finnlamellin 110-neliöinen hirsihuvila. Se on rakennettu Urheiluopiston huvila-alueelle keskelle puhdasta luontoa ja monia liikuntamahdollisuuksia.

TEKSTI Jorma Välimaa KUVAT Hans Koistinen
Julkaistu alunperin: UUSI KOTI 1/2016

Kisakallion Urheiluopiston hallussa on runsaasti maa-aluetta Lohjalla. Muutamia vuosia sitten alueesta kaavoitettiin 57 hehtaaria lomarakentamiseen.

Kisakallio sijaitsee Helsinki–Turku-moottoritien varressa lounaissuomalaisen vehreän luonnon keskellä. Ulkoilumaastoa on ympäristössä 250 hehtaaria ja huvila-alueella on kosolti rantaviivaa Uudenmaan suurimpaan vesialueeseen, Lohjanjärveen. Urheiluopiston kaikki palvelut ovat kävelymatkan päässä. Sijainniltaan ja ympäristöltään paikka on ihanteellinen.

NÄKÖALA JÄRVELLE. Huvila on rakennettu komealle kalliotontille, josta aukeaa hieno näköala Uudenmaan suurimmalle vesistölle, Lohjanjärvelle. Kalustukseen on käytetty tunnettuja merkkituotteita. Olo- ja makuuhuoneissa on Tarkettin vinyylilattia.
Villa Basket näyttää tyylikkäästi mallia kuinka monipuolisten vapaa-ajan harrasteiden ääreen voi päästä lomailemaan.

Opistolla on erinomaiset puitteet palloilulajeille, oma jäähalli ja hyvät tenniskentät. Lähialueelta löytyy lisäksi kolme golfkenttää ja laskettelurinnekin on lyhyen matkan päässä Vihdissä. Majoitus- ja kokoustiloille on alueella luonnollinen kysyntä. Opistoalueelta löytyy myös huoneistohotelli.

Liikuntamahdollisuuksien äärellä

Viime kesänä valmistunut Villa Basket on tyylikäs esimerkki huvila-alueen rakennuskannasta. Basket-huviloita valmistui samanaikaisesti kaksi. Identtiset hirsihuvilat ovat vierekkäin ja ne ovat pääasiallisesti vuokrakäytössä joko yhdessä tai erikseen. Basket on 110-neliöinen, kolmen makuuhuoneen hirsitalo. Seinät ovat 202 millin vahvuisia lamellihirsiä. Hirsitoimittajana on ollut Finnlamelli, joka myös urakoi rakennustyön ja luovutti molemmat rakennukset asiakkaalle muuttovalmiina. Rakentaminen oli tehokasta, kun valmista tuli reilusti alle puolessa vuodessa.

YHTENÄISTÄ TYYLIÄ. Kisakallion huvila-alueella on yhtenäinen ilme ja jokaisen talon pihapiiri on puistomainen.
Järvi näkyy myös saunan lauteille. Mustaseinäisen saunan ja valkoisen pesuhuoneen kontrasti on voimakas. Kuusilauteet ovat Warkopin valmistamat.
Keittiössä on Puustellin kalusteet.

Yksikerroksinen huvila on tilankäytöltään selkeä ja kaikilta tiloiltaan avara. Päätysisäänkäynti tuo eteiseen, joka jatkuu ilman väliseinää oleskelutiloiksi. Keittiö, ruokailutila ja olohuone muodostavat nelikulmaisen, vinokattoisen tilan, jonka kookkaat ikkunat avautuvat kalliomaastoon ja Lohjanjärvelle. Hyvillä ilmoilla oleskelutilat tuplaantuvat terassilla. Sinne on lyhyt matka keittiöstä ruokapöytää kattamaan ja saunasta vilvoittelemaan.

Aktiivinen lomailu on huomioitu kodinhoitotiloissa. Runsaan kymmenen neliön huoneessa on tilaa vaatehuollolle, liikuntavarusteiden pesulle ja kuivatukselle. Kodinhoitohuoneen vieressä on lisäksi selkeä, saunomista helpottava oleskelutila. Koko lomailijajoukko mahtuu kerralla kuivattelemaan ja pukeutumaan. Saunan seinään on avattu leveä ikkuna, joka antaa suoraan järvelle. Pesuhuoneessa mahtuu kaksi isoakin miestä samanaikaisesti suihkuun.

LAATUA YKSITYISKOHDISSA. Kolmen makuuhuoneen huvilassa on kuusi vuodepaikkaa, avarat oleskelutilat ja väljät saunomispuitteet.
Terassilta on esteetön näköala Lohjanjärvelle, ja kävelymatkan päästä löytyy lukematon määrä erilaisia liikuntapalveluja. Lähialueilta löytyy kolme golfkenttää sekä laskettelukeskus.

Kaikkien makuuhuoneiden koko ylittää 10 neliötä. Suurin, reilun 12 neliön huone on eteisen vieressä vastapuolella kahta muuta makuuhuonetta. Mukavia vuodepaikkoja Villa Basketissa on kuusi.

Tämän päivän loma-asunnoilta vaaditaan korkeaa tasoa. Tähän haasteeseen Villa Basket vastaa täydellisesti. Huvila on toimiva ja tyylikäs. Rakennus on toteutettu korkealla ammattitaidolla ja materiaalit ovat laadukkaita. Kokonaisuus on viimeistelty laadustaan tunnetuilla kalusteilla.

Oleskelutilassa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi Artekin tuoleihin ja Secton valaisimiin. Puustellin keittiökalusteita avaamalla löytää kattavan valikoiman Iittalan astioita.

Suurinta laatua lomailuun tuo talon massiivihirsirakenne. Paksujen puuseinien sisällä on hyvä huoneilma ja miellyttävä akustiikka. Unet ovat sikeitä, eikä nenä ole aamulla tukossa.

FAKTA

Finnlamellin 110 m² massiivihirsihuvila

Valmistaja: Finnlamelli Oy
Kerrosala: 119 + 6 (varasto) =125 m² Huoneistoala: 110 m² Huonelukumäärä: 3 mh + oh + k + khh + saunatilat + 2 wc
Kerrosluku: 1
Runkomateriaali: lamellihirsi 202×260 mm, kuusi
Arkkitehtisuunnittelu: RA Kirsti Aro/Finnlamelli Oy
Rakennesuunnittelu: RI Markku Leppäniemi/Finnlamelli Oy
LVI-suunnittelu: Terawatt Oy
Sähkösuunnittelu: Terawatt Oy
Rakennusurakointi: Rakennus Harri Autio Ky
Perustukset ja alapohja: valuharkko ja ontelolaatta
Kantavat seinät: lamellihirsi
Ulkoseinämaali: Tikkurila Vinha TVT N487, räystäslaudat ja räystäänaluset TVT 541X
Ikkunat: Skaala
Ulko-ovet: Skaala
Vesikattorakenteet: Ruukki Classic RR23 peltikatto
Lämmitysjärjestelmä: Kisakallion verkosta tuleva maalämpö
Väliseinät: hirsipaneeli/kipsilevy
Väliovet: Skaala SO301 laaka
Lattiapinnat: Tarkett Starfloor Click 50 light brown vinyylilattia, eteinen Julia 30×60 laatta
Sisäkattopinnat: valkolakattu kuusipaneeli
Seinäpinnat: hirsi- ja paneelipinnat Tikkurila Paneeli-Ässä TVT 1600
Laatat: kosteiden tilojen seinät Kide 25×40 mattavalkoinen, lattiat Sirene 10×10 musta karhea, keittiön välitila Julia 30×60 antrasiitti
Kiintokalusteet: Puustelli
Tulisija: Tulikivi Kerkkä V2
Tulihormi: valmishormi
Sauna: katto- ja seinäpaneelit kuusta, käsielty Supi-saunasuojalla, kuusilauteet Warkop Oy, kiuas Harvia Kivi PI90