Case ABB Vaskisauna

Vaasan Vaskiluodon kuvankauniiseen niemimaisemaan kokonaan uusiksi rakennettu ABB Oy:n edustustila, Vaskisauna, valmistui syyskuussa 2018. Lähtökohtana oli toteuttaa hieno ja toimiva kokonaisuus, jossa pystyy kokoustamaan isommallakin väkimäärällä. Rakenneratkaisuvaihtoehdoista lamellihirsi nousi ykköseksi. Sen valintaa puolsivat muun muassa terveellinen sisäilma, kestävyys ja energiatehokkuus.

Homeinen edustustila vaihtui terveelliseen sisäilmaan

Alkuperäinen Vaskisauna rakennettiin vuonna 1971 silloisen Strömberg Oy:n, nykyiseltä nimeltään ABB Oy:n, edustustiloiksi. Vanhalla Vaskisaunalla oli otettu vastaan vieraita, hierottu kauppoja, koulutettu väkeä ja vietetty monenlaista juhlaa läksiäisistä syntymäpäiviin ja kurssien päättäjäisiin jo lähes 50 vuoden ajan. Helmikuussa 2017 perinteikkäät tilat jouduttiin kuitenkin sulkemaan vakavien sisäilmaongelmien vuoksi.

Vanha Vaskisauna purettiin kesällä 2017. Samalla tehtiin päätös vanhojen tilojen korvaamisesta uudella, noin 300 m2:n hirsirakennuksella. Uuden Vaskisaunan rakenteeksi valittiin tutkitusti tiivis ja energiatehokas lamellihirsi, ja hirsitoimittajaksi Finnlamelli Oy. Kohteen asennus alkoi viikolla 6/2018.

Toimiva tila rakentui Finnlamellin vankalla osaamisella

Rakennuksessa, jossa saunotaan paljon ja usein, on ensiarvoisen tärkeää, että ulkoseinät ovat massiivihirttä ja väliseinät muurattuja. Kohteessa, joka sijaitsee meren äärellä, jossa vallitsevat välillä rankatkin olosuhteet, on varmistettava, että kaikki ulkoseinät ja päädyt ovat hirttä ylös asti.

Vaikka hirsirakennus on tiivis, ei se kuitenkaan poista hirren tärkeintä ominaisuutta – hengittävyyttä. Lamellihirsi on luonnostaan tehokas lämmön- ja kosteudensäätäjä, mikä estää samalla haitallisten mikrobien leviämisen rakenteisiin ja hengitysilmaan. Siksi edustustilan ilma on puhdasta ja sopii myös allergikoille. Vahvojen seinärakenteiden ansiosta lämmitysenergian tarve jää pieneksi.

ABB:n Kari Hänninen kiittelee Finnlamellia joustavasta ja toimivasta yhteydenpidosta. Edustustilakokonaisuuden rakennusvaiheet etenivät aikataulussa ja ongelmitta, ja rakennus valmistui sovitusti ajallaan.

Kaksiosainen rakennus yhtenäisen katon alla

Vaskisauna tarjoaa mahdollisuuden sekä tasokkaalle kokoustamiselle että luonnonhelmassa rentoutumiselle. Merenrantatontin ansiosta aktiviteettia riittää ympäri vuoden – kalastamisesta veneilyyn ja ruskakävelystä hiihtolenkkeihin.

”Finnlamellin hirsitoimitus saapui sovitun mukaisesti, ja pystytysväki oli ammattitaitoista. Myös Finnlamellin ehdottama suunnittelija, Arkkitehtitoimisto Tuomela Ky, on onnistunut erittäin hyvin toteuttamaan tilaajan esittämät toiveet, jotka näkyvät lopputuloksessa”, Kari Hänninen ABB:ltä kertoo.

Vaskisauna tarjoaa mahdollisuuden sekä tasokkaalle kokoustamiselle että luonnonhelmassa rentoutumiselle.

Arkkitehtisuunnittelun ohjenuorana oli luoda kaksiosainen, mutta toiminnallisesti saumattomaksi nivoutuva edustusrakennus yhtenäisen katon alle. Tilaohjelman mukaisesti sauna- ja pesutilat eriytettiin omaan ”nappulaansa” ja kokoontumis- sekä keittiötilat omaansa. Rakennuksen sali sijaitsee länsipäädyssä, josta aukeavat hienot näköalat meren suuntaan. Salin etelä- ja länsiseinät ovat pääosin lasirakenteisia, ja kulku kuisteille tapahtuu kahden liukuoven kautta. Tarjoilutila ja keittiö yhdistyvät saliin pohjoispuolelta.

Historian havina on aistittavissa tiluksilla edelleen. Alkuperäisistä rakennuksista saatiin säilytettyä noin 50 vuotta vanha savusauna, joka yhdistyy kätevästi terassilla moderniin uuteen rakennukseen.

”Vaskisauna on saanut pelkästään positiivista palautetta siellä käyneiltä vierailijoita. Voinkin ilokseni todeta, että lopputulos on erittäin onnistunut.”, Hänninen summaa.

Vaskisaunan rakennussuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Tuomela Ky Alajärveltä ja talotekniikan suunnittelusta Granlund Pohjanmaa Oy Vaasasta.

Tutustu myös muihin projektikohteisiimme

Case Mäntymäen päiväkoti

Päiväkoti Mäntymäestä rakentui hoitopaikka noin 65 lapsen tarpeisiin. Tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa Suomen paras päiväkoti, joka on samalla terveellinen ja täydellisesti toimiva ympäristö niin lapsille kuin työntekijöillekin.
Lue lisää
villa basket ruokailutila

Case Villa Basket

Villa Basket on Kisakallioon valmistunut Finnlamellin 110-neliöinen hirsihuvila. Se on rakennettu Urheiluopiston huvila-alueelle keskelle puhdasta luontoa ja monia liikuntamahdollisuuksia.
Lue lisää