Muuttovalmis hirsitalo Lempäälä keittiö olohuoneeseen päin

Hirsitalon rakentaminen

Oman kodin rakentamisessa on kaksi selkeää vaihetta, jotka voidaan tiivistää kysymyksiksi: millainen omasta kodista tulee ja miten sen rakennan?

“Millainen kodista tulee” lähtee liikkeelle omien haaveiden sekä realiteettien kartoittamisesta. Näiden pohjalta suunnitellaan asiantuntijan kanssa tulevan kodin piirustukset.

Talon rakentamiseen on monia tapoja, joista se helpoin on muuttovalmis talotoimitus. Oli toimituksen valmiusaste mikä hyvänsä, suosituin tapa rakentaa on talopaketti. Sinulle sopivan talopaketin valinnasta voit lukea lisää verkkosivuiltamme.

Tässä artikkelissa käymme läpi hirsitalon suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä asioita, jotka ovat eniten asiakkaitamme pohdituttaneet.

Hirsitalon rakentaminen alkaa toiveiden ja budjetin kartoituksella

Oman kodin suunnittelu sisältää valtavan määrän asioita. Valinnat voi tehdä joko itse tai pyytää asiantuntijan, eli talomyyjän apua. Tärkein tavoite on, että valmistuva koti on juuri sinun perheellesi ja elämäntavoillenne paras.

Omien mieltymysten kartoittamisessa kannattaa lähteä liikkeelle talomallistojen selailusta. Talomallien katselussa voi olla hyödyllistä listata esimerkkejä yksityiskohdista, jotka itselle kolahtavat.

Millainen julkisivu ja kattoprofiili miellyttävät? Haluanko isoja ikkunoita? Pidänkö perinteisestä vai modernista tyylistä?

Pohjakuvan ja tilaratkaisujen mietinnässä arjen tarpeet ovat isossa roolissa. Huoneiden lukumäärä määräytyy luonnollisesti perheen koon mukaan, mutta mitä muita arjen tai vapaa-ajan tarpeita meillä on? Satsataanko keittiöön, kylpytiloihin vai takapihan terassiin – vai kaikkiin?

Näitä päätöksiä ei onneksi tarvitse tehdä itsekseen, vaan talomyyjä auttaa kaikissa kysymyksissä. Myyjä osaa luoda myös sen toteutuskelpoisen version siitä omasta toiveiden kodista. Tässä keskeisessä roolissa on käytettävissä olevan budjetti.

Muuttovalmiin hirsitalon kohdalla itse talopaketin kustannukset tulevat olemaan noin 80-85% rakennuskustannuksista. Tähän ei ole sisällytetty tontin hintaa, mikä voi olla merkittäväkin menoerä. Mistä hirsitalon hinta muodostuu, voit lukea tarkemmin verkkosivuiltamme.

Hirsitalomallistostamme saat vertailupisteitä oman kodin rakentamisen hinnalle ja tätä on erittäin hyödyllistä miettiä jo etukäteen. Konkreettisessa suunnittelussa näet hintahaarukka määrittää todella paljon sitä, miten ja missä laajuudessa asumishaaveita voidaan toteuttaa.

Tontin hinta voi lohkaista merkittävän siivun rakentamiseen varatusta budjetista. Itselle sopivan tontin hankinta voi olla myös pitkällinen prosessi, jossa vaikuttavia tekijöitä on niiden saatavuuden lisäksi se, että millaiselle alueelle perhe haluaa muuttaa, mitkä ovat koulunkäyntiin, harrastuksiin ja muuhun liittyvät palvelut.

Myös aikataulu voi näytellä merkittävää roolia. Kiire vähentää usein vaihtoehtoja sekä tontin, rahoituksen että rakentamisen aloitusajankohdan valinnan suhteen.

Mitä valmiimpia vastauksia näihin edellä esitettyihin kysymyksiin on, sitä helpommin talomyyjän kanssa päästään suunnittelemaan todellisella hintalapulla varustettua hirsitalopakettia.

muuttovalmis hirsitalo

Tontti on tärkeässä roolissa myös hirsitalon rakentamisessa

Moni asiakas suunnittelee unelmakotiaan talomyyjämme kanssa, vaikka tonttia ei olisi vielä hankittuna. Jos sellainen jo kaikeksi onneksi on, päästään taloa suunnittelemaan tontin erityispiirteet huomioiden: onko kyseessä rinnetontti, miten ilmansuunnat sijoittuvat tonttiin nähden, mille seinälle maisemaikkunat ja takapihalle antava terassi sijoitetaan ja niin edelleen.

Tällöin voidaan myös vastata siihen, että onko tontin rakennukset liitettävä kaukolämpöverkkoon vai tulisiko jokin muu lämmönlähde kyseeseen. Hirsitalon lämmityksen ja energiatehokkuuden yksityiskohdista voit myös lukea verkkosivustoltamme.

Jos tonttia ei ole vielä valmiiksi katsottuna, voi talomyyjä auttaa suunnitellulle talolle sopivan tontin valinnassa. Kaupunkialueella tontit ovat usein tiukassa, otat sen minkä onnistut nappaamaan. Tästä ei pidä kuitenkaan liikaa stressata, monenlaisille tonteille sopivat monenlaiset talot. Kaikissa tapauksissa talomyyjään kannattaa olla ajoissa yhteydessä.

Muuttovalmis hirsitalo vai rakennanko enemmän itse

Ennen myyntineuvotteluja on myös hyvä miettiä, että kuinka paljon on itse valmis ja kykenevä huolehtimaan talonrakennuksen töistä. Ammattirakentaja saattaa tilata oman kodin talopaketin osina, mutta yleensä asiakkaamme valitsevat joko muuttovalmiin tai sisustusvalmiin talopaketin.

Sisustusvalmiissa hirsitalossa esimerkiksi pystytys ja talon tekniikka tehdään ammattilaisten toimesta, mutta muun muassa sisätilojen pintojen sekä kiintokalusteiden asennus jää rakentajan omalle vastuulle.

Muuttovalmis hirsitalo vapauttaa rakentajan näistä töistä, eli talo toimitetaan niin sanotusti avaimet käteen -periaatteella, viimeistelyä myöten valmiina sisään muuttoa varten.

Joka tapauksessa sinun on hyvä miettiä, että miten tontin rakennuksen aikainen siivous ja jätehuolto hoidetaan: ostopalveluna vai itse tehtynä.

Talotoimituksesta muuttoon on 26 viikkoa

Kun yksimielisyys on löytynyt tontin, talon sekä sen rakentamisen yksityiskohdista, voidaan tehdä talokaupat. Tällöin tiedät jo tulevan kotisi rakentamisen hinnan.

Kun toimitussopimus on allekirjoitettu, saat käyttöösi myös talon piirustukset. Näiden avulla haet rakennuslupaa oman kuntasi rakennusvalvontaviranomaiselta. Kunnasta riippuen rakennusluvan myöntäminen kestää muutamia viikkoja tai kuukausia.

Kun rakennuslupa on myönnetty, voimme laskea kotisi valmistumispäivämäärän. Finnlamellin muuttovalmiin hirsitalon kohdalla se on aina 26 viikkoa talotoimituksesta.

Rakennusluvan myötä voidaan aloittaa myös tontin maatyöt. Urakoitsijan hankinta on tontin haltijan vastuulla, mutta useimmissa tapauksissa talomyyjä voi auttaa sen valinnassa. Tontin maatöiden yhteydessä rakennetaan kunnallistekniset liittymät, kuten vesi ja sähkö.

Maatyöt tulee olla tehtynä noin neljä viikkoa ennen talotoimitusta. Kolmen viikkoa ennen pystytyksen aloittamista tulee olla tehtynä talon perustukset sekä sen soratäytöt, perustusten sisä- ja ulkopuolelle. Talon perustukset kuuluvat Finnlamellilla muutto- ja sisustusvalmiin hirsitalopaketin hintaan.

Muuttovalmiin talon työmaalla me Finnlamellilla huolehdimme rakentamisen aikana työturvallisuudesta ja kaikista ongelmatilanteista. Itse rakentavalla asetelma on päinvastoin.

Finnlamellin tiimin pystyttäessä hirsitalosi, meillä on myös vastuu työn laadusta. Painumattomalla hirsirakenteellamme on 10 vuoden takuu. Itse rakentaessa vastuut ja takuut jakautuvat urakoitsijakohtaisesti.

Hirsitalorakentamisen hyötyjä

Muuttovalmiina hirsitaloja ei ole Suomessa tarjottu kovin montaa vuotta. Finnlamelli on tässä edelläkävijöitä. Moderni hirsitalo on myös kaupunkiympäristöön erinomaisesti sopiva koti.

Ammattilaisten toimesta asennettu hirsitalo on erinomaisen tiivis rakenne. On tärkeää, että luonnonmateriaalia ei kapseloida muovilla, vaan esimerkiksi rakennuksen yläpohjan eristämiseen käytetään niin ikään luonnollisia materiaaleja.

Lamellihirsi on massiivipuuta, joka on erityisen turvallinen ja sisäilman laatua parantava materiaali. Hirren energiatehokkuudesta voit lukea verkkosivuiltamme.

finnlamelli talokirja

Tilaa itsellesi
Finnlamellin esitteet

Tilaa maksuttomat esitteemme sähköpostiisi tai
paperisena kotiin kannettuna.