Hirsipäiväkodit ja -koulut

Finnlamelli toteuttaa hirsisiä oppimisympäristöjä

Hirsirakenteinen päiväkoti tai koulu takaa lapsille ja nuorille terveellisen ja turvallisen oppimisympäristön. Hirsirakennus on lisäksi ekologinen ja tunnelmaltaan kodinomainen.

Finnlamelli on kehittänyt hirsisen oppimisympäristön, joka toimii käyttötarpeen mukaan niin kouluna kuin päiväkotinakin. Oppimisympäristö soveltuu erityisen hyvin nopeaan ja äkilliseen tilantarpeeseen, kuten esimerkiksi tilanteeseen, jossa vanhassa päiväkoti- tai koulurakennuksessa on todettu sisäilmaongelmia, mutta uusien tilojen rakentaminen kestää vuosia. Vuokrattavan väliaikaisparakin ja myöhemmin toteutettavan kalliin koulukeskuksen sijaan kustannustehokas ratkaisu on Finnlamellin hirsinen oppimisympäristö, jonka avulla vältetään väliaikaisen vuokraamisen kustannukset.

Hirsinen oppimisympäristö suunnitellaan siten, että se on ottaa huomioon jokaisen asiakkaan yksilölliset mieltymykset, tarpeet ja oppimisen kulttuurin.

Finnlamellin hirsinen oppimisympäristö on:

Finnlamellin hirsinen oppimisympäristö soveltuu joko väliaikaiseen tarpeeseen, jonka jälkeen rakennus voidaan helposti ottaa muuhun käyttöön, tai pysyväksi päiväkoti- tai koulurakennukseksi.

Edullinen tilaratkaisu nopeaan tarpeeseen

Hirsisen oppimisympäristön toimitusaika on parhaimmillaan vain 16 viikkoa ja siksi se soveltuu erityisen hyvin odottamattomiin tarpeisiin ja tilanteisiin, joissa tarvitaan nopeaa ratkaisua. Tarpeen muuttuessa rakennus on muunneltavissa ja siirrettävissä toiseen käyttöön, esimerkiksi rivitaloksi, ja sen käyttöikä on näin ollen lähes rajaton.

Hirsinen oppimisympäristö ei kuitenkaan ole vain tilapäisiin tarpeisiin suunniteltu, vaan se soveltuu erinomaisesti myös pysyväksi ratkaisuksi.

Hirsirakennus takaa terveellisen sisäilman

Yhä useampi päiväkoti rakennetaan hirrestä terveellisen sisäilman takia. Hirsisen koulun tai päiväkodin ehdoton etu on se, että homehtuminen on käytännössä mahdotonta sekä materiaalin että teknisten ratkaisujen ansiosta.

Siirrettävä ja muunneltava oppimisympäristö on kustannustehokas

Finnlamellin kehittämä hirsinen oppimisympäristö toimii käyttötarpeen mukaan niin kouluna kuin päiväkotinakin.

Oppimisympäristö on edullinen perusrakennus, joka on käyttötarkoituksen tai käyttötarpeen muuttuessa tarvittaessa sekä siirrettävä että muunneltava. Tämä otetaan huomioon niin rakennuksen suunnittelussa ja tehtaalla elementtien tuotannossa kuin työmaalla rungon asennuksessa. Huippuunsa hiottu, tehokas tuotantoprosessi pitää kustannukset edullisina.

Julkisrakennuksilta toivotaan laatua ja turvallisuutta sekä yksinkertaista ja käyttäjäystävällistä ratkaisua, ja nämä yhdessä tehokkaaseen tuotantoprosessiin yhdistettynä pitävät kustannukset edullisina.

Suunnittelun lähtökohtana asiakkaan tilatarpeet ja pedagoginen toimivuus

Finnalamellin päiväkoti- ja kouluprojekteissa lähdetään liikkeelle käyttäjän tarpeesta ja pyritään tekemään käytännöllinen ja viihtyisä rakennus siihen toimintaan, mitä siellä tullaan harjoittamaan. Hirsisen oppimisympäristön kehittämisessä on ollut mukana kokenut opetusalan ammattilainen, joka on vastannut pedagogisen toiminnallisuuden suunnittelusta.

Finnlamellin oppimisympäristön suunnittelun lähtökohtana on tehdä terveellinen, ekologinen ja pedagogisesti toimiva perusrakennus. Jokaisen rakennuksen suunnittelu lähtee liikkeelle yksilöllisestä tilantarpeesta, ja jokaiselle asiakkaalle voidaan tehdä omanlaisensa tilaratkaisu, joka palvelee juuri oman koulun tai päiväkodin toimintakulttuuria.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on fl-mantyniemi-sisa-05-1440x961.jpg

Hirsisen oppimisympäristön suunnittelussa hyödynnetään kolmiulotteista suunnitteluohjelmaa, jonka avulla asiakas hahmottaa tilantarpeen ja tilojen toimivuuden konkreettisemmin. Ohjelmalla voidaan visualisoida näkymiä ja asiakas pystyy tutustumaan eri tilaratkaisuihin liikkumalla virtuaalisesti rakennuksen sisällä.

Pedagogiikan näkökulmasta oppimisympäristön suunnittelussa on otettu huomioon tarpeen mukainen tilasuunnittelu ja käyttömukavuus sekä esimerkiksi akustiikka ja valaistus, niin että tiloissa on mahdollisimman miellyttävää työskennellä ja oppia.

Pedagogiset ratkaisut tehdään jokaisen asiakkaan kanssa yksilöllisesti suunnittelukokouksissa, joissa opettajat pohtivat tilantarvetta yhdessä Finnlamellin pedagogisesta suunnittelusta vastaavan edustajan kanssa. Yleensä uusiin rakennuksiin halutaan paljon ikkunoita, mutta päiväkodeissa ja kouluissa tarpeet ovat toisenlaiset. Suunnittelukokouksissa voidaan esimerkiksi pohtia, minkä verran seinätilaa tarvitaan vaikkapa oppilaiden vesiväritöille.

Nopea toimitus suunnittelusta asennukseen

Hirsisen koulu- tai päiväkotirakennuksen toimitusaika voi parhaimmillaan olla jopa vain 16 viikkoa.

Kaikki rakennuksen elementit, kuten rungot, lattiarakenteet, väliseinät, päätyristikot ja kattoelementit työstetään tehtaalla valmiiksi. Kun toimitus on saapunut työmaalle, hirsirakennuksen asennus vesikattoon asti hoituu parissa päivässä.

Millintarkan esivalmistelun ansiosta oppimisympäristö soveltuu erityisen hyvin odottamattomiin tarpeisiin ja tilanteisiin, joissa tarvitaan nopeaa ratkaisua.

Lisätietoja ja yhteydenotot

Kysy lisää yhteistyömahdollisuuksista tai jätä meille yhteydenottopyyntö.

Tero Havinen

Projektimyynti
0400234172
if.illemalnnif@nenivah.oret

Länsiniityn Päiväkoti Vaasassa

Referenssit

Finnlamelli on toimittanut hirsipäiväkoteja muun muassa Alajärvelle, Evijärvelle, Nokialle, Siilinjärvelle, Vaasaan ja Vimpeliin. Lue lisää toteuttamistamme päiväkodeista:

Case päiväkoti Vaasassa ja päiväkoti Nokialla

Vaasaan ja Nokialle valmistui vuodenvaihteessa 2022–2023 kaksi Finnlamellin toimittamaa hirsipäiväkotia. Päiväkodit tarjoavat terveelliset ja ekologiset varhaiskasvatustilat yhteensä lähes 200 lapselle.

Case päiväkoti Alajärvelle Mäntyniemeen

Päiväkoti Mäntymäestä rakentui hoitopaikka noin 65 lapsen tarpeisiin. Tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa Suomen paras päiväkoti, joka on samalla terveellinen ja täydellisesti toimiva ympäristö niin lapsille kuin työntekijöillekin.