Finnlamellin hirsinen oppimisympäristö on vastaus sisäilmaongelmiin

Keväällä monesta koulusta ja päiväkodista löytyy sisäilmaongelmia, jolloin ratkaisu tarvitaan nopeasti. Finnlamelli on kehittänyt hirsisen oppimisympäristön, joka on sisäilmaltaan terveellinen ja lisäksi täysin yksilöllisesti suunniteltava, nopea pystyttää ja kustannuksiltaan edullinen. 

Finnlamellin hirsinen oppimisympäristö muutti varhaiskasvatuksen opettajan Heli Ahon työelämän suunnan. 

“Kerron aina kaikille, että se oli mun työurani huippu, kun pääsin siihen uuteen Finnlamellin rakentamaan hirsikouluun”, Aho kertoo. 

Sisäilmaongelmat aiheuttavat monenlaisia oireita 

2000-luvun alussa Aho alkoi voida työpaikallaan huonosti. Oli poskiontelovaivoja ja tukkoisuutta sekä yskää, joka ei parantunut millään. 

“Välillä tuntui, että pää ei ollut ihan mukana. Koko ajan oli vähän sairas olo”, Aho muistelee outoja oireita. 

Sisäilmaongelmia ei ollut vain yhdessä työpaikassa, ja työkavereissa oli muitakin oireilevia. Tutkimusten myötä yksiköitä suljettiin ja rakennuksia jopa purettiin. 

Lopulta lääkäri kielsi Ahoa menemästä työpaikalle ja Aho jäi pitkälle sairauslomalle. Sen aikana työnantaja teki päätöksen uuden koulun rakentamisesta, ja käytyään sairausloman jälkeen puolisen vuotta toisessa kunnassa töissä, Aho palasi omalle työpaikalleen – Finnlamellin upouuteen hirsirakennukseen. 

Terveessä rakennuksessa voi keskittyä opettamiseen ja oppimiseen 

“Huomasin saman tien, että uudessa rakennuksessa on helppo hengittää”, Aho muistelee. 

Ahon sairastelut loppuivat kuin seinään, ja viimeiset työvuodet ennen eläköitymistä sujuivat ongelmitta. 

“Oli ihanaa, että sain vielä nauttia niistä viimeisistä työvuosista niin, että sain keskittyä työn tekemiseen eikä tarvinnut murehtia työolosuhteista tai omasta huonosta olosta!” 

Tuhannet koulut Suomessa kärsivät sisäilmaongelmista 

Koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat ovat yleisesti tiedossa ja nousevat säännöllisesti julkiseen keskusteluun. Tutkimusten mukaan tuhannet koulut ja päiväkodit Suomessa kärsivät home-, kosteus- ja sisäilmaongelmista. Sisäilman laadun seuranta päiväkodeissa on kouluissa on tärkeää, sillä sisäilmalla on tutkimusten mukaan merkittäviä vaikutuksia ihmisten terveyteen ja suorituskykyyn. 

Jos sisäilmaongelmia löytyy, ratkaisu on löydettävä nopeasti 

Sisäilmaongelmat nousevat ajankohtaiseksi yleensä keväällä, kun pakkasten aikaan tehtyjen tutkimusten tulokset saadaan. Tutkimuksiin päädytään, jos oppilaat tai työntekijät oireilevat tai syntyy muuten epäily, että rakennuksessa saattaa olla sisäilmaongelmia. 

Jos sisäilmaongelmia löytyy, tilanne täytyy ratkaista jo syksyksi. Vanhan korjaaminen ei useinkaan kannata, sillä se saattaa maksaa saman verran kuin uuden rakentaminen, eikä silti voida varmuudella tietää, saadaanko ongelma korjattua. Uuden koulukeskuksen rakentaminen kilpailutuksesta valmiiseen rakennukseen kestää useita vuosia, joten väliaikaisratkaisu on välttämätön. 

Finnlamellin hirsinen oppimisympäristö on mahdollista toteuttaa tässä aikataulussa ja se on asiakkaalle myös kokonaistaloudellisesti edullisin ratkaisu. 

Kolme vaihtoehtoa, joista yksi on ylitse muiden 

Jos päiväkoti- tai koulurakennuksesta löytyy sisäilmaongelmia, kunnalla on käytännössä kolme vaihtoehtoa: 

  1. Muutto väistötilaan 

Yksi vaihtoehto on siirtää oppilaat ja henkilökunta johonkin saatavilla olevaan väistötilaan, esimerkiksi toiseen kouluun tai liikuntahalliin. Kun lapset siirretään ympäristöön, joka ei ole suunniteltu tukemaan oppimista, seuraa monenlaisia ongelmia: ahtautta, hälinää, stressiä, kaaosta, työkulttuurien törmäilyä, työtyytymättömyyttä.  

Havinen muistuttaa 20 vuoden pedagogisella kokemuksellaan tärkeimmästä, eli lasten hyvinvoinnista. 

“Vaikka aikuisten maailmassa pari vuotta menee hujauksessa, juuri sen yhden yksittäisen lapsen elämässä kaksi vuotta on pitkä aika. Mitä jos se on juuri sinun lapsesi, joka on alakouluajastaan kaksi vuotta tiloissa, jotka eivät tue oppimista?” 

  1. Vuokrattava moduuli 

Toinen vaihtoehto on erilaiset vuokrattavat moduulit ja parakit, jotka on mahdollista saada paikalle nopeasti. Nämä voivat tuntua hyvältä vaihtoehdolta tilanteessa, jossa tarve opetustiloille on syntynyt äkillisesti ja ratkaisu tarvitaan nopeasti. 

“Vuokramoduuli on kuitenkin vähemmän yksilöllinen – ja ennen kaikkea ylimääräinen kustannuserä, joka voidaan välttää”, Havinen kertoo. 

  1. Finnlamellin hirsinen oppimisympäristö 

Havinen kertoo mielellään kolmannesta vaihtoehdosta, jota hän on ollut mukana kehittelemässä. 

“Finnlamellin hirsinen oppimisympäristö on suunniteltu juuri tällaiseen tarpeeseen, jossa tilantarve syntyy äkillisesti ja ratkaisu tarvitaan nopeasti. Finnlamellin hirsinen päiväkoti- tai koulurakennus on nopea pystyttää, kustannuksiltaan edullinen, pedagogisesti toimiva, yksilöllisesti muunneltava ja käyttötarpeen muuttuessa siirrettävä. Ja hirsirakennus on myös sisäilmaltaan taatusti terveellinen”, Havinen luettelee. 

Finnlamellin ratkaisu säästää rahaa 

Kustannukset ovat kuntien taloudessa merkittävä tekijä ja vaikuttavat tilaratkaisun valintaan. 

“Finnlamellin oppimisympäristö on kokonaistaloudellisin ratkaisu. Sen sijaan, että kunta maksaa ensin merkittävän summan vuokraa tilapäisestä rakennuksesta ja sen jälkeen saman verran uudesta koulurakennuksesta, se voi selvitä puolet halvemmalla”, kertoo Havinen. 

Finnlamellin hirsisen oppimisympäristön rakentamiskustannus on hyvin lähellä vuokrattavan moduulin hintaa, mutta yksilöllisesti suunniteltu rakennus jää asiakkaalle ja voidaan ottaa käyttötarpeen muuttuessa toiseen käyttöön. Lisäksi Finnlamellin lämmitysratkaisu ottaa pienen hintaeron nopeasti kiinni, sillä maalämpö on edullisempaa kuin moduuleissa usein käytettävä suorasähkö. 

Hirsirakennuksessa on terveellinen sisäilma 

Hirsi on luonnollinen ja hengittävä materiaali, joka tasaa tehokkaasti sisäilman kosteus- ja lämpötilavaihteluita. 

“Hirsirakennus on oppimisympäristönä terveellinen ja turvallinen vaihtoehto. Hirsirakenne on selkeä ja yksinkertainen, ja kun koko seinärakenne on valmistettu yhdestä ja samasta materiaalista, seinän sisään ei pääse kerääntymään kosteutta, mikä voisi aiheuttaa sisäilmaongelmia”, Havinen kertoo. 

Lisätietoja ja yhteydenotot

Kysy lisää yhteistyömahdollisuuksista tai jätä meille yhteydenottopyyntö.

Tero Havinen

Projektimyynti
0400234172
if.illemalnnif@nenivah.oret