Usein kysytyt kysymykset lamellihirrestä – 15 syytä valita lamellihirsi

Finnlamelli tarjoaa laadukkaita hirsitaloja niin muuttovalmiina, sisustusvalmiina kuin omatoimirakentajan talopaketteinakin. Finnlamellin lamellihirrestä tehdyt hirsitalot ovat kotimaisia, kestäviä ja pitkäikäisiä.

25 vuotta alalla ollut Finnlamellin kehityspäällikkö Jarkko Mikkola vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin lamellihirrestä ja kertoo, miksi suosittelee Finnlamellin lamellihirsitaloa.

finnlamelli hirsipalat
 1. Mitä lamellihirsi on?

Lamellihirsi valmistetaan massiivipuusta liimaamalla useampi höylätty lankku yhteen. Lamellihirsi on erinomainen materiaali hirsitalon rakentamiseen.

Se kestää säätä hyvin, sillä vahva sydänpuu asetetaan ulospäin. Lisäksi lamellihirsi ei vääntyile ja halkeilee huomattavasti vähemmän kuin yksittäisestä puusta valmistettu massiivinen höylähirsi.

 1. Mitä puuta lamellihirsi on?

Finnlamellilla lamellihirsi tehdään suomalaisesta kuusesta, ja se kestää hyvin vaihtelevia sääolosuhteita. Kuusi on tasalaatuista ja visuaalisesti näyttävää vaaleaa puuta. Kuusi ei tummu ajan saatossa, toisin kuin mänty.

muunneltava hirsitalomallisto kuusipölkyt
 1. Mitä Finnlamellin RYHTI-hirsi on?

Finnlamellin RYHTI-hirsi on painumaton lamellihirsi, joka valmistetaan suomalaisesta kuusesta. Se mahdollistaa laajoja lasipinta-aloja ja pitää talon tiiviinä. 

Painumaton RYHTI-hirsi tekee rakentamisesta sujuvaa, sillä painumista ei tarvitse huomioida. Käytännössä painumattomalla hirrellä voidaan rakentaa samalla tavoin kuin puurunkoisissa taloissa. RYHTI-hirrellä on 10 vuoden painumattomuustakuu ainoana Suomessa. 

Voit lukea lisää RYHTI-hirrestä täältä.

 1. Mitä lamellihirren painumattomuus tarkoittaa ja miten se eroaa painuvasta?

Seinämateriaalina hirsi on luontaisesti niin sanottu painuva rakenne, joka on otettava huomioon myös ympäröivissä rakenteissa. Finnlamelli on kehittänyt painumattoman hirsiseinän, jossa painumista ei tarvitse huomioida. Painumaton hirsiseinä mahdollistaa monimuotoisemmat ratkaisut rakennuksille.

Finnlamellilla seurataan ja tarkkaillaan dataa, jolla varmistetaan seinärakenteiden pysyminen sallituissa rajoissa. Finnlamellilla painumattomuuteen liittyviä reklamaatioita ei ole ikinä ollut. Voit lukea lisää painumattomasta hirrestä täältä.

Painuva hirsi on perinteinen tapa, jota edelleen kyllä tehdään, mutta huomattavasti vähemmän. Hirsi pääsee siis painumaan ja tämä tulee huomioida rakenteissa. Esimerkiksi ikkunoihin jätetään 50 mm painumavara. Painuvaa hirttä täytyy säätää parin vuoden ajan ja se vaatii huoltotoimenpiteitä. Painumaton hirsi on tältä osin helpompi rakennusmateriaali.

 1. Miksi Finnlamelli tarjoaa 10 vuoden painumattomuustakuun RYHTI-hirrelle ja mitä se tarkoittaa?

Finnlamellin painumattomuustakuu tarkoittaa sitä, että lamellihirsitalo täyttää kriteerit vielä 10 vuoden päästäkin. Annamme toimittamallemme ja asentamallemme RYHTI-hirrelle 10 vuoden painumattomuustakuun asennuspäivästä lukien. Finnlamellilla kehitystyöhön panostetaan ja lamellihirttä kehitetään jatkuvasti. Lamellihirsi on taatusti laadukas, ja siksi sille annetaan takuu. Finnlamelli on toimittanut menetelmällä noin 1500 rakennusta.

 1. Onko lamellihirressä käytetty liima turvallista?

Lamellihirren liima on hengittävää ja tutkitusti lujempaa kuin sitä ympäröivä puu. Liima ei vaikuta puun luonnolliseen hengittävyyteen.

VTT on tutkimuksella todentanut, että lamellihirressämme käytetty liima ei estä kosteuden luonnollista kulkua hirren läpi. Liimasauman kestävyys on jopa pidempi kuin puulla itsellään eli sen elinkaari on pitkä. Liimasauman kuivuessa lasimaisen kovaksi ei siitä vapaudu mitään puusta poikkeavaa. Liimasta ei siis vapaudu päästöjä, pieniä formaldehydi-määriä lukuunottamatta, jotka ovat samaa vähäistä luokkaa kuin itse puun päästöt.

 1. Onko lamellihirrestä tehdyssä talossa hyvä sisäilma ja mitä tarkoittaa hirsitalon hengittäminen?

Lamellihirsitalossa on tutkitusti hyvä sisäilma. Hirsitalon sisäilman suhteellinen kosteus on tasapainossa, eikä home pääse kasvamaan. Hirsitalossa voi asua huoletta luottaen, ettei seinän sisällä muhi kosteusongelmaa.

Lamellihirsi tasaa lämpöä, eli kylmällä se varaa lämpöä ja vastaavasti lämpimällä koti pysyy viileänä. Lämpötilan muutokset eivät ole niin huomattavia. Esimerkiksi jos villaeristeisessä talossa ei ole lämmitys päällä, tippuu lämpötila nopeastikin. Hirsitalo varaa ja luovuttaa lämpöä, joten lämpötila ei putoa niin nopeasti. Tämä on niin sanottua hengittämistä.

Finnlamellin jokaisen muuttovalmiin talon ilmatiiveys testataan. Hirsitalon nurkkaratkaisu on pitkän kehityksen tulos ja se on erittäin tiivis. Finnlamellin talot eivät koskaan vuoda nurkista tai tiivisteistä nykymenetelmillä. Näissä on saatu hyviä ja tasaisia tuloksia. Usein kuulee sanottavan, että hirsitalo hengittää, koska se on niin harva – tämä ei siis pidä paikkansa.

 1. Mikä on riittävä hirren paksuus ja tuoko paksumpi hirsi energiatehokkuutta?

Suurin osa muuttovalmiista taloista on hirsivahvuudeltaan 202 mm, joka on riittävä hirren paksuus. Paksummat hirret, 240 mm ja 270 mm, ovat vain hiukan energiatehokkaampia, eli hirren lämmön varaavuus on parempi. Energiatehokkuuteen vaikuttaa monet muut tekijät, kuten ikkunat ja ovet. Hirren osuus on siis loppupeleissä aika pieni.

Voit lukea hirsitalon energiatehokkuudesta lisää täältä.

ryhti-hirsi koko 202x260
202×260
ryhti-hirsi koko 240x260
240×260
ryhti-hirsi koko 270x260
270×260
 1. Onko lamellihirsi ympäristöystävällinen valinta?

Hirsi on ympäristöystävällinen valinta, sillä puu on uusiutuva luonnonvara ja hirren valmistukseen kuluu vain vähän energiaa.

Hirrellä on todella hyvä hiilijalanjälki ja se sitoo itseensä hiilidioksidia elinkaarensa aikana. Hirsitalojen hirsiä voidaan kierrättää tehokkaasti, ja niin on tehty jo vuosisatojen ajan. Kiertotalous hirsitaloissa onkin erittäin toimivaa. Finnlamelli on toteuttanut julkisia kohteita, joita voidaan tarvittaessa siirtää eri paikkaan ja muokata erilaiseksi. Finnlamellilla panostetaan kierrätettävyyteen.

 1. Kestääkö lamellihirsitalon tiiviste?

Lamellihirsitalossa käytetään TPE-tiivistettä. Se on putkimainen tiiviste, joka laitetaan tehtaalla hirren saumaan. Lamellihirsi tulee siis tehtaalta tasalaatuisena tiivisteineen. Tiiviste pysyy hyvänä ja kestää vuosikymmenienkin jälkeen, eli asukkaan ei tarvitse tästä kantaa huolta.

 1. Lohkeileeko lamellihirsi jäykistystavan vuoksi?

Hirsitalon rungot jäykistetään teräsputkilla ja kierretangoilla ja lukitaan ruuveilla. Hirren jäykistys takaa sen, että hirret eivät vääntyile. Ruuvausmekanismi vaikuttaa hirren painumattomuuteen, ja on siksi tärkeää. Jäykistystapa ei aiheuta lohkeilua tai halkeilua hirrelle.

 1. Mitä ovat följarit ja onko niiden pakko näkyä hirsitalossa?

Följari on tolppa hirren kyljessä, joka perinteisesti on ulkopuolella ja kuuluu perinteikkääseen hirsirakentamiseen. Följari tukee hirttä pysymään suorassa. Se voidaan asentaa myös väliseinän sisäpuolelle, jolloin se ei ole näkyvissä. Joissain tapauksissa, esimerkiksi jos ei ole väliseiniä, on följari asennettava ulkopuolelle.

 1. Millaisia nurkkia Finnlamellin hirsitaloihin voidaan rakentaa?

Finnlamellin hirsitaloihin voidaan asentaa moderni tasanurkka, jossa hirret kulkevat samassa tasossa kaikilla seinillä, ilman näkyviä nurkkia.

Modernissa ristinurkassa hirsiseinien päät tulevat muutaman sentin nurkan yli, ja nurkka koteloidaan. Perinteinen ristinurkka on noin parikymmentä senttiä seinän ulkopuolella ristikkäin.

Nurkat ovat kestäviä, eivätkä vuoda. Voit lukea lisää hirsinurkista täältä.

moderni ristinurkka ulkoa
Moderni ristinurkka
moderni tasanurkka ulkoa
Moderni tasanurkka
 1. Mistä tietää, mikä hirsi itselle kannattaa valita?

Finnlamellilla on asiantuntevat ja kokeneet myyjät, jotka osaavat suositella asiakkaalle sopivaa hirsimateriaalia. Esimerkiksi muuttovalmiit talot rakennetaan useimmiten 202 mm lamellihirrestä ja pienempiin vapaa-ajan kohteisiin voidaan käyttää muita vaihtoehtoja. 

Sopivan hirren suosittelussa myyjät ottavat huomioon asiakkaan toiveet esimerkiksi nurkan osalta sekä hirsirakennuksen käyttötarkoituksen. Ota yhteyttä oman alueesi myyjään täältä.

 1. Miksi kannattaa valita Finnlamellin lamellihirsitalo?

Lamellihirsitalo on kotimainen tuote. Lamellihirsitalosta saa pitkäikäisen, sukupolvelta toiselle kestävän hirsirakennuksen, joka on myös näyttävä. Lamellihirsitalolla on hyvä jälleenmyyntiarvo. Talot valmistetaan pitkällä perinteellä ja kokemuksella, ja talossa on terveellistä asua. Lamellihirsitalo on myös ympäristöystävällinen ja energiatehokas valinta. 

finnlamelli talokirja

Tilaa itsellesi
Finnlamellin esitteet

Tilaa maksuttomat esitteemme sähköpostiisi tai
paperisena kotiin kannettuna.