Ilahduttavia uutisia rakentamista suunnitteleville – asuntolainojen korot vihdoin laskussa

Asuntolainojen yleisin viitekorko, 12 kuukauden euribor, on kääntynyt laskuun, mikä on hirsitalon rakentamista suunnitteleville odotettu uutinen. Syyskuusta joulukuuhun 12 kuukauden euribor on laskenut 0,5 prosenttiyksikköä, tuoden huomattavaa säästöä korkokuluihin. Esimerkiksi 300 000 euron asuntolainassa korkokuluja tulee nyt maksettavaksi 125 euroa vähemmän kuukaudessa kuin vielä kolme kuukautta sitten.

Asuntolainojen korot ovat olleet jo vuosia historiallisen alhaalla, mutta keväällä 2022 ne lähtivät nopeasti nousuun. Tänä vuonna korot ovat nousseet yli neljään prosenttiin, mikä on tuonut monelle asuntovelalliselle satojen eurojen kuukausittaiset lisäkulut korkomenojen muodossa. Kun samaan aikaan kuluttajahinnat ovat nousseet, tilanne on ollut omakotitalon rakentamista suunnitteleville hankala, ja monet ovatkin laittaneet suunnitelmat tauolle.

Nyt tilanne näyttää rakentajien näkökulmasta lupaavalta. Inflaatio on hidastunut ja asuntolainojen korot ovat kääntyneet laskuun – ja korkojen myös ennustetaan jatkavan laskuaan. Tällä hetkellä 12 kuukauden euriborin odotetaan laskevan ensi vuonna 3–4 prosentin välille ja vuoden loppuun mennessä se saattaa laskea jopa alle 3 prosentin. Pidemmällä aikavälillä eli vuoden 2025 aikana euriborin ennustetaan laskevan 2–3 prosentin välille.

Jos korot laskevat tulevan vuoden aikana lähelle kolmea prosenttia, korkomenot pienenevät 300 000 euron asuntolainassa jopa 300 euroa syyskuun 2023 korkotasoon verrattuna. Tämä on tuntuva summa kenen tahansa asuntovelallisen, myös omakotitalorakentajan kukkarossa.

finnlamelli talokirja

Tilaa itsellesi
Finnlamellin esitteet

Tilaa maksuttomat esitteemme sähköpostiisi tai
paperisena kotiin kannettuna.