Lapsiperheen tarpeisiin muunneltu hirsitalo – Vanhan Vaasan Aamu

Oman kodin rakentamisen ollessa ajankohtaista tarjoaa Finnlamelli ratkaisuja kotiunelmien toteuttamiseen. Mutta miten käy, jos kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan?

Ruuhkavuosia elävät liikuntayrittäjä Kati Rapo ja insinööri Juha Rapo kahden kouluikäisen lapsensa kanssa rakennuttivat Finnlamellin muuttovalmiin hirsitalon, jota muunneltiin heidän toiveiden mukaiseksi. Perhe sai kuitenkin kokea ikävän yllätyksen kesken rakennusurakan, sillä maan painuminen vaikeutti projektia. Finnlamelli oli tukena taloprojektissa myös haastavana aikana.

Hyvät kokemukset ja muuttovalmis talopaketti saivat valitsemaan Finnlamellin uudestaan

Vaasan maaseudulla asuva aktiivinen perhe halusi muuttaa lähemmäs kaupunkia harrastusten viedessä suuren siivun arjesta. Etsittyään aikansa valmista taloa tuloksetta, alkoi oman talon rakentaminen houkutella. Unelmien tontti löytyi viihtyisältä Vanhan Vaasan alueelta, ja talotoimittajaksi valittiin luotettavaksi kumppaniksi todettu Finnlamelli.

“Tämä on jo meidän toinen Finnlamellin hirsitalo. Kaikki meni hyvin ensimmäisen kodin osalta, kun rakennettiin talopaketti. Nyt haluttiin kuitenkin hirsitalo muuttovalmiina. Finnlamelli oli silloin ainoa, joka tarjosi muuttovalmiita hirsitaloja. Päätös valita Finnlamelli oli siis helppo, varsinkin, kun oli tuttu myyjä”, Rapon pariskunta kertoo päätöksestään.

Muuttovalmis hirsitalo rakentui omien toiveiden mukaisesti

Perheelle rakentui muuttovalmis hirsitalo, nimeltään Vanhan Vaasan Aamu, jota muunneltiin perheen toiveiden mukaisesti. Inspiraationa käytettiin Pouta 155 -talomallia, jonka pohjaratkaisua kuitenkin suurennettiin ja esimerkiksi kodinhoitohuone sijoitettiin yläkertaan.

“Käytännössä koko pohja on muuttunut alkuperäisestä. Ainoastaan ulkokuori on pysynyt samana”, Kati kertoo.

Perhe kokee muuntelun mahdollisuuden erinomaisena, ja Finnlamellin asiantuntevat talomyyjät keräävät kehuja ammattitaidostaan suunnitteluvaiheessa.

“Muuntelu oli loistava mahdollisuus, kun juuri itselle täydellistä kotia ei löytynyt valmiista mallistosta. Itse otimme alussa kynän ja paperia ja aloimme miettiä, mitä itse tarvitaan ja toivotaan tiloilta ja talolta. Onneksi tutun ja kokeneen myyjän kanssa oli helppo toimia ja pohtia. Toiveitamme kuunneltiin ja niihin vastattiin”, Rapot muistelevat talon suunnitteluvaihetta.

Perhe kertoo, että kokemus ensimmäisen talon rakentamisesta auttoi uuden talon suunnittelussa. Lisäksi vierailu juuri valmistuneeseen ja samankaltaiseen Finnlamelli-hirsikotiin oli suunnittelun kannalta tärkeää.

“Käytiin katsomassa Finnlamellin kohdetta täällä Vaasassa. Talo oli muunneltu, kuten meilläkin tuli olemaan, ja muutenkin talo oli samankaltainen. Juteltiin talon asukkaiden kanssa ja saatiin paljon vinkkejä ja hyviä ideoita siitä, mikä toimii. Taloesittelyille siis iso suositus!”

Tutustu hirsitalojen muunneltavuuteen ja vieraile Finnlamellin kaikille avoimissa taloesittelyissä ympäri Suomen.

Finnlamelli tukena taloprojektissa myös haastavina aikoina

Vuoden 2021 alussa rakennustyöt lähtivät käyntiin ja etenivät ripeästi. Keväällä perhe sai kuitenkin ikäviä uutisia, kun lattiavaluja tehdessä huomattiin maan painuminen, joka kesän edetessä paheni entisestään. Rakennustyöt pysähtyivät useiksi kuukausiksi, ja perhe seurasi odottavana, miten tilanne kehittyisi.

“Taloa yritettiin nostaa ammattilaisten toimesta syksyllä, mutta lopulta edessä oli purkupäätös. Tuntui aivan hirveältä ja epätodelliselta”, Kati kuvailee tilannetta.

Pitkän odotuksen ja selvittelyn jälkeen perhe sai lopulta onnekseen hyviä uutisia, sillä vakuutus korvasi kokonaisuudessaan ikävän tilanteen kulut. Purkamisen jälkeen kodin rakentaminen alkoi samalla tontilla uudestaan perustuksista lähtien.

Rapojen mukaan Finnlamelli hoiti tilannetta hyvin ja oli tukena, vaikka talotoimittajalla ei ollut osuutta maan painumisessa.

“Finnlamelli oli apuna tilanteessa, ei moitittavaa siinä. Erityiskiitokset menee Finnlamellin työnjohtaja Harri Kiviojalle, joka oli aktiivisena mukana urakassa. Vakuutuspäätöksen jälkeen uudet aikataulut luotiin ja hirsiä alettiin tehdä, jotta pääsisimme uuteen kotiin ennen joulua 2022. Olo koko pitkän parivuotisen jälkeen oli todella helpottunut”, Rapot kertovat tilanteen etenemisestä.

Näyttävä ja ekologinen hirsitalo

Perhe iloitsee siitä, että kaiken kokemansa jälkeen he voivat olla todella tyytyväisiä Finnlamelli-kotiinsa ja nauttia siellä asumisesta.

“Ei voi olla kuin tyytyväinen! Vieraatkin antavat kehuja. Erityisen iloisia ollaan keittiön ja olohuoneen kokonaisuudesta sekä kodinhoitohuoneesta yläkerrassa. Elävä tuli leivinuunissa tuo tunnelmaa ja suuret ikkunat tuovat ilahduttavan määrän valoa”, perhe luonnehtii uutta kotiaan.

Rapoille hirsitalo oli ykkösvalinta useasta eri syystä. Hirsi on paitsi kestävä ja ekologinen, myös näyttävä rakennusmateriaali, joka miellyttää suuresti silmää.

“Huomasin, että kun pääsi kerrostalosta hirsitaloon, oli helpompi hengittää. Sisäilma on täällä siis ihan erilainen. Hirsitalossa on mahtavaa asua, ollaan kyllä kaikille suositeltu”, Juha pohtii hirsitalon etuja. Lue lisää hirrestä rakennusmateriaalina.

Näyttävän hirren lisäksi sisustuksessa näkyy sisustussuunnittelijan kädenjälki, jonka avulla sisustuksesta tuli perheelle mieleinen. Rapot kertovat, että sisustussuunnittelijan näkemys kannusti heitä tekemään rohkeitakin valintoja Finnlamellin laajasta valikoimasta.

“Vihreää keittiössä – en olisi ikinä osannut kuvitella kokeilevani!”, Kati naurahtaa.

Finnlamellilla on laajin muuttovalmisvalikoima hirsitalon sisustukseen. Ammattilaiset ovat aina valmiita auttamaan sisustukseen liittyvissä kysymyksissä. Lue lisää täältä.

Katin ja Juhan vinkit rakentamisen ensiaskeleille:

  1. Ota kynä ja paperia esiin: kirjoita ylös omat toiveet ja ajatukset talon suhteen.
  2. Jos kuvastosta ei löydy mieleistä talomallia, kannattaa tutkia somesta, mikä itseä miellyttäisi ja ottaa kuvakaappauksia.
  3. Ota rohkeasti yhteys myyjään: kokeneet myyjät ja suunnittelijat tietävät, mikä toimii ja mikä ei. Myyjä osaa ohjeistaa ja kertoa – aina kannattaa kysyä!
  4. Sopimusten kanssa kannattaa olla tarkka ja tehdä selvitystyötä. Kannattaa myös olla joustava asenne, sillä kaikki ei aina välttämättä mene putkeen.
  5. Finnlamellin taloesittelyissä näkee suoraan, millaisia ratkaisuja voi tehdä ja saa inspiraatiota. Myös Instagramin rakennustileiltä saa hyviä vinkkejä. Katso Vanhan Vaasan Aamun tili @vanhan_vaasan_aamu
  6. Sisustussuunnittelijat osaavat auttaa esimerkiksi pintamateriaalien valinnassa. Kannattaa kysyä Finnlamellin sisustuspalvelua!

Tutustu perheen kotiin myös virtuaalisesti.

Katso lisää kotitarinoita

finnlamelli talokirja

Tilaa talokirja

Tilaa maksuton talokirjamme sähköpostiisi tai paperisena kotiin kannettuna.