Asumisviihtyvyyttä Finnlamellin energiatehokkaalla lamellihirsitalolla

Rakennusmateriaalin valinta on ensimmäisiä ja isoimpia päätöksiä rakennusprojektia aloittaessa. Finnlamellin upeat hirsitalot rakennetaan lamellihirrestä, joka takaa niin kestävän, energiatehokkaan kuin näyttävänkin lopputuloksen. Mutta millainen rakennusmateriaali lamellihirsi oikein on? Haastattelimme Pentti Pajalaa, Finnlamellin hirsirakenteiden kehitysjohtajaa aiheen tiimoilta.

Mikä ihmeen lamellihirsi?

Pajala kertoo, että lamellihirren historian juuret ulottuvat 80-luvulle, jolloin lankkuja on kokeilumielessä liimattu yhteen. Nykyään lamellihirttä käytetään laajalti kaikenlaisten rakennusten rakennusmateriaalina, kuten esimerkiksi juuri Finnlamellin hirsitaloissa. Finnlamellin lamellihirren valmistuksessa käytetty kuusipuu on peräisin suomalaisista metsistä, josta löytyy myös PEFC-sertifikaatti.

Niin sanottu perinteinen hirsi on tehty yhdestä puukappaleesta, joka kuivuessaan kutistuu ja voi aiheuttaa pintahalkeamia. Lamellihirsi, jossa kova sydänpuu on asetettu hirren ulkosyrjälle, sen sijaan kestää. Lamellihirsi on myös paloturvallisempi vaihtoehto perinteiseen hirteen verrattuna.

Lamellihirren liima on turvallinen, kestävä ja hengittää samaan tapaan kuin puukin

“Lamellihirsi siis tarkoittaa sitä, että puukappaleet liimataan yhteen. Liimalla lankusta saadaan suorempi, eikä se halkeile samaan tapaan kuin perinteinen hirsi. Tämän näkee helposti jos vertaa lamellihirrestä ja perinteisestä hirrestä tehtyä seinärakennetta”, Pajala avaa lamellihirren rakennetta ja ominaisuuksia.

Pajalan mukaan lamellihirren liima on kestävää ja turvallista. Liimasauma myös hengittää samaan tapaan kuin puukin. Kosteuden ollessa tasapainossa ei homekaan pääse lamellihirsitalossa kasvamaan.

“Kun lamellihirren liima on kuivunut, ei siitä haihdu mitään terveydelle tai ympäristölle haitallista. Hengittävyydellä tarkoitetaan puun kykyä ottaa vastaan ja luovuttaa kosteutta, ja tästähän esimerkiksi hyvä sisäilma hirsitaloissa tulee. Liimasauma hengittää yhtä hyvin kuin puukin”, Pajala kertoo.

Kaikki Finnlamellin muuttovalmiit hirsitalot tehdään painumattomasta lamellihirrestä. Painumaton hirsi tarkoittaa sitä, että puun normaalia elämistä ja kutistumista tapahtuu vähemmän kuin perinteisestä hirrestä rakennetussa talossa. Lisää painumattomasta RYHTI-hirrestä voit lukea täältä.

Lamellihirsitalo on ekologinen, kestävä ja allergiaystävällinen valinta

Lamellihirrestä valmistettu hirsitalo on paitsi kestävä, mutta myös ekologinen valinta talon rakennusmateriaaliksi. Lamellihirsi on pienipäästöinen ja energiatehokas rakennusmateriaali.

“Lamellihirsi on todella tiivis ja niinpä energiahyöty on lamellihirren hyväksi verrattuna perinteiseen hirteen. Lamellihirsi voidaan myös kierrättää toiseen tarkoitukseen tarvittaessa, eli siinä on tämäkin ekologinen puoli”, Pajala pohtii lamellihirren etuja.

Hirsi myös ehkäisee staattisen sähkön syntymistä, mikä auttaa estämään tehokkaasti pölyn muodostumista. Siksi hirsikoti on erinomainen vaihtoehto myös allergikoille.

Asumisviihtyvyyttä lamellihirsitalossa

“Puu on luonnollinen materiaali ja allergiaystävällinen valinta. THL:n tutkimuksen mukaan hirsitaloissa asuvat ovat tyytyväisempiä sisäilman laatuun kuin puu- ja kivitaloissa asuvat”, Pajala kertoo.

Pajala kertoo, että lamellihirren hinta määräytyy puun kuutioiden mukaan, mutta tarkempaa hintaa kannattaa kysyä suoraan Finnlamellin lamellihirsitalojen myyjiltä tai katsoa muuttovalmiin Rehti-malliston hinnat täältä.

“Yleisesti voi kuitenkin sanoa, että Finnlamellilla osataan rakentaa todella hyviä taloja ja asiakkaat ovat tyytyväisiä. Lamellihirren laatu on loistavaa, asentajamme kehuvat usein tätä!” Pajala paljastaa.

Tutustu Finnlamellin mallistoon ja ota yhteys talomyyjiin omalla alueellasi.