Homeinen edustustila vaihtui terveelliseen sisäilmaan

Alkuperäinen Vaskisauna rakennettiin vuonna 1971 silloisen Strömberg Oy:n, nykyiseltä nimeltään ABB Oy:n, edustustiloiksi. Sijainniksi oli aikoinaan valikoitunut kaunis ja rauhallinen niemi Vaasan Vaskiluodossa. Edustustila kohosi Haukilammentielle, kohtalaisen lähelle Vaasan kaupungin keskustaa.

Vanhalla Vaskisaunalla oli hierottu kauppoja, koulutettu väkeä ja vietetty monenlaista juhlaa läksiäisistä syntymäpäiviin ja kurssien päättäjäisiin aina helmikuun 2017 loppuun saakka, jolloin tilat jouduttiin sulkemaan vakavien sisäilmaongelmien vuoksi. Edustuspaikka päätettiin kuitenkin uusia ja vanha Vaskisauna purettiin kesällä 2017. Samalla tehtiin päätös vanhojen tilojen korvaamisesta uudella noin 300 m2:n lamellihirsirakennuksella.

Uuden Vaskisaunan suunnittelussa tavoitteena oli upea kokonaisuus, jossa on varmat ja turvalliset rakenteet, erityisesti hyvä sisäilma ja jossa voi kokoustaa suuremmallakin väellä.

Uuden Vaskisaunan rakenteeksi valikoitui lamellihirsi, koska se on tutkitusti tiivis ja energiatehokas ratkaisu. Hirsitoimittajaksi valittiin Finnlamelli Oy. Kohteen asennus alkoi viikolla 6/2018.

Uusi Vaskisauna rakentuu Finnlamellin osaamisella

Tilassa, jossa saunotaan paljon ja usein, on ensiarvoisen tärkeää, että ulkoseinät ovat massiivihirttä ja väliseinät muurattuja. Kohteessa, joka sijaitsee meren äärellä, jossa vallitsevat välillä rankatkin olosuhteet, on erityisen tärkeää, että kaikki ulkoseinät ja päädyt ovat hirttä ylös asti.

Vaikka hirsitalo tehdään tiiviiksi, ei se kuitenkaan poista hirren tärkeintä ominaisuutta: hengittävyyttä. Tiiviydestään huolimatta hirsiseinä tasapainottaa tehokkaasti rakennuksen sisäilman kosteus- ja lämpötilavaihteluita. Puu toimii lämmöneristeenä ja kosteudensäätäjänä, minkä vuoksi edustustilan ilma on helppoa hengittää samalla, kun se estää haitallisten mikrobien leviämistä. Vahvojen seinärakenteiden ansiosta lämmitysenergian tarve jää ilahduttavan pieneksi.

Kaksiosainen rakennus yhtenäisen katon alla

Vaskisaunanan rakennussuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Tuomela Ky Alajärveltä. Arkkitehtisuunnittelun ohjenuorana oli luoda kaksiosainen rakennus yhtenäisen katon alle. Kuitenkin niin, että tilat nivoutuisivat toiminnallisesti tiiviisti yhteen.

Tilaohjelman mukaisesti sauna- ja pesutilat eriytettiin omaan ”nappulaansa” ja kokoontumis- ja keittiötilat omaansa. Rakennuksen sali sijaitsee länsipäädyssä, josta aukeavat hienot näköalat meren suuntaan. Salin etelä- ja länsiseinät ovat pääosin lasirakenteisia ja kulku kuisteille tapahtuu kahden liukuoven kautta. Tarjoilutila ja keittiö yhdistyvät saliin pohjoispuolelta.

Talotekniikan suunnittelusta vastaa Granlund Pohjanmaa Oy Vaasasta. Uusien tilojen on määrä valmistua syksyllä 2018, jonka jälkeen tilat avataan jälleen ABB Oy:n vieraiden ja henkilökunnan käyttöön edustus- ja koulutustiloiksi.