Herran kukkarossa

Maalla eletään ihmisten ja eläimien ehdoilla. Kaupunkielämää kokeiltuaan Stina ja Jani halusivat rakentaa talonsa metsien ja peltojen keskelle – herran kukkaroon. Talossa asuvat avopari Stina Alastalo ja Jani Aittomaa, 3-vuotias Aaron sekä kaksi kissaa ja yksi koira. Hirsitalo rakennettiin Finnlamellin puuosatoimituksesta. Tonttia on 8000 neliötä.

Teksti Jorma Välimaa KUVAT Hans Koistinen
Julkaistu alunperin: UUSI KOTI 5/2016

Auton saa pysäköidä pihalla tasan tarkkaan oman mielensä mukaan ja kotona saa tehdä kaikkea kelloon katsomatta. Asumisen itsemääräämisoikeus on Stina Alastalon ja Jani Aittomaan mielestä omakotiasumisen paras asia. Ihmisten ja kotieläimien ehdoilla eläminen vielä korostuu, kun talo on metsän ja peltojen keskellä. Naapuri ei kuule, vaikka kuinka huutaisi.

Stina ja Jani ovat kokeilleet myös kaupunkiasumista Helsingissä asti. Sieltä teki mieli omaan rauhaan, mikä löytyikin vaivattomasti Stinan kotiseudulta Miehikkälästä, pieneltä paikkakunnalta läheltä itärajaa. Stinan kotitilan maista lohkaistiin 8000 neliön tontti, jolle pariskunta rakensi juuri mielensä mukaisen hirsitalon viime vuonna.

Olohuoneen korkeista ikkunoista on rauhoittava näköala peltonotkelmaan, jonka toisella laidalla siintää kylän muita asumuksia.

Tontin alaosa on monien mahdollisuuksien piha, jonka kuntoonlaittoa parhaillaan mietitään. Tilaa on ties minkälaisille pelikentille, oleskelutiloille ja istutuksille. Talo valmistui viime marraskuussa. Tiiviin rakennusvuoden jälkeen on vedetty henkeä. Pihatyöt joutavat odottamaan ensi kesää.

Arjen eloisuudesta pitävät huolen 3-vuotias Aaron ja kolme kotieläintä. Haukkuva perheenjäsen on amerikancockerspanieli Pepe ja kissoille on annettu nimiksi Kerttu ja Kaarlo. Kerttu on rodultaan ragdoll ja Kaarlo pyhä birma. Kissat seikkailevat lähiympäristössä ahkerasti ja saattavat viipyä retkillään parikin päivää. Nälän tullen saatetaan piipahtaa ”mummolaan”, Stinan vanhempien kotiin. Sieltä löytyy aina ruokaa.

"Talomallia valitessa helpointa oli päättää rakennusmateriaalista."

Niin Stinasta kuin Janista hirsiseinät tuntuivat alusta saakka omilta.

Hyvää sisäilmaa pidettiin arvokkaana asiana, kun luonnon keskelle taloa suunniteltiin. Valintavaiheeseen otettiin mukaan useita hirsivalmistajia, joilta hankittiin mallikirjat yhteistä vapaata hetkeä odottamaan. Kirjat nostettiin pöydälle rauhallisena iltana ja ryhdyttiin selaamaan niitä glögilasit toisessa kädessä.

Lukuisista vaihtoehdoista Stinan suosikiksi nousi Finnlamellin kaksikerroksinen Stella

Stellan selkeä muoto ja erityisen suuret ikkunat miellyttivät. Janilla ykkösvaihtoehtona on erilainen malli, mutta puolison suosikkikin näytti hyvältä. Pienen tuumailun jälkeen oltiin valmiita hieromaan tosissaan kauppaa Finnlamellin paikallisen edustajan kanssa.

Mallikirjassa Stellassa neliömäärä kipusi yli kahdensadan. Aivan niin paljon tilaa ei kolmehenkinen perhe tarvitse. Mittoja pienennettiin talon ulkonäköä muuttamatta. Isona talo säilyi muutoksienkin jälkeen, sillä huoneistoalaa on 170,5 neliötä. Talossa on neljä isoa makuuhuonetta. Alakerran tiloista on sisustettu vierashuone ja chesterfield-sohvalla komistettu työhuone. Sisustuksen puolesta se sopisi vaikka ison patruunan kotikonttoriksi.

Rakennusurakasta päätettiin selvitä omin ja Stinan isän Ari Alastalon voimin. Niin myös selvittiin. Omin voimin hoidettiin vielä sisustusmateriaalien valinta. Hankinnat tehtiin läheisestä Parkon kaupasta, joka myy rautakauppa- ja maataloustuotteita. Palvelualtis kauppias hankki kaiken mitä Stina ja Jani tarvitsivat. Maalla kaupantekokin on paljon joustavampaa kuin kaupunkien suurissa myymälöissä.

Hirsien sisäpinnoille valittiin hengittävä maali. Sävyinä käytettiin valkoisen lisäksi viittä erilaista ruskeaa. Tummuus vaihtelee eri huoneissa.
Rosoisuus on edustettuna sekä pinnoissa että kalustuksessa.


Sisustuksen tyylinä on rustiikki

Stina tykkää erityisesti massiivipuisista ja vanhoista esineistä. Ne kestävät pitkää asumista jos vain Stina tohtii jarruttaa uusien löytöjen etsimistä. Kaikki silmää miellyttävä ei kotiin mahdu, joten osa nykyisistä esineistä lähtee kiertoon, kun Stina löytää autonsa peräkontista yllättäen uutta kivaa. Kun sisustus on harrastus, on koti jatkuvassa käymistilassa. Tasainen uudistuminen pitää mielen virkeänä.

Perheen kotieläimien myötä lattioilta vaaditaan kulutuskestävyyttä. Valintana oli Tarkettin parketti, jossa ei pienet naarmut näy ja kaiken lisäksi sen ulkonäkö miellyttää poikkeuksellisen paljon.

Keittiön välitilan ja saarekkeen verhoiluun on käytettu Wienerbergerin verhoilutiiltä, ”aitoa tavaraa” ohuessa paketissa.

Keittiön kotoinen tunnelma syntyy tiiliverhoilusta ja viehättävistä, kauniin ulkonäkönsä perusteella valituista käyttöesineistä. Kalusteet ovat Gigantin Epoq-mallistoa. Vanhempien ja 3-vuotiaan pojan makuuhuoneet ovat yläkerrassa kahta puolta avointa oleskelutilaa.

Stinan pitää vanhoista, kunnon materiaaleista tehdyistä kalusteista. Yläaulan kiintopisteenä on rokokoo-sohva ja alakerran työhuonetta koristaa perienglantilainen nahkasohva.

Talon kaikki ikkunat avautuvat puhtaaseen luontoon. Verhoja ei näkösuojaksi tarvita, vaikka joku kyläläisistä kertoo tietävänsä mitä Stina ja Jani kulloinkin telkkarista katsovat. Televisio on vastapäätä olohuoneen korkeita ikkunoita. Olohuone jatkuu lasipariovien takana vierashuoneena. Pepe, Kerttu ja Kaarlo vaeltelevat pihalla ja lähiympäristössä oman mielensä mukaan.

Ruskea ulkoväri valittiin ympäröivän mäntymetsän mukaan.
Tilaa on runsaasti myös kosteissa tiloissa.

Pesutilojen ja saunan ulkonäköön on panostettu paljon. Ne täydentävät kodin kaikkien tilojen varmalla maulla syntynyttä tyyliä. Neliöitä on riittänyt kaikkialle taloon ja oikeanlaisilla pintamateriaaleilla niin sauna kuin wc näyttävät ihanan valoisilta. Suunnittelu on tehty rakentamisen ohessa ja hankinnat on hoidettu läheisen Parkon kaupan kautta. Lauteet ovat lämpökäsiteltyä radiata-mäntyä.

 

Parasta tässä kodissa

  • asumisen itsemääräämisoikeus
  • olohuoneen suuret ikkunat
  • perheen tarpeisiin mitoitettu pohjaratkaisu

FAKTA

Finnlamellin 170,5 m² massiivihirsitalo

Valmistaja: Finnlamelli
Kerrosala: 193,5 m²
Huoneistoala: 170,5 m²
Huonelukumäärä: 4 mh + k + oh +khh + sauna + 2 wc + tekn. tila
Kerrosluku: 2
Runkomateriaali: lamellihirsi
Arkkitehtisuunnittelu: Finnlamelli
Rakennesuunnittelu: Finnlamelli
LVI-suunnittelu: Hannu Saario
Sähkösuunnittelu: Matti Nurmela
Sisustuksen suunnittelu: Stina Alastalo

Energialuokka: B
Perustukset ja alapohja: betonilaatta
Kantavat seinät: lamellihirsi
Ulkoseinämaali: Tikkurila ValttiColor, sävy Kanto
Ikkunat: Pihla
Ulko-ovet: Pihla
Portaat: KMR Nordic
Vesikattorakenteet: Ruukki peltikate
Lämmitysjärjestelmä: maalämpö
LVI-järjestelmät: Oras
Sähköjärjestelmät: ABB/Impressivo

Väliseinät: hirsipaneeli, maali Coloria Greenline
Väliovet: Jeld-Wen
Lattiapinnat: Tarkett laminaatti
Sisäkattopinnat: valkokuultoinen puu
Laatat: K-Rauta
Kiintokalusteet: Gigant Epoq
Tulisija: Uunisepät
Tulihormi: IKI-Steel teräshormi
Sauna: itse suunniteltu, lauteet radiatamäntyä, kiuas Tulikivi, seinät käsitelty Tikkurilan Supi Arctic