Loma-asunto Inkoossa, tuulettomalla rannalla

Kauniaisissa asuva perhe päivitti pitkään suvussa kulkeneen lomanviettopaikan Inkoossa uudella Finnlamellin 125 neliön hirsihuvilalla. Tonttia on lähes kaksi hehtaaria ja rantaviivaa lähes 400 metriä. Maisemat ovat ikuisia, mutta rakennukset kestävät vain aikansa. Sukupolvelta toiselle kulkeneeseen lomanviettopaikkaan tarvittiin uusi hirsihuvila.

TEKSTI Jorma Välimaa KUVAT Hans Koistinen
Julkaistu alunperin: UUSI KOTI 4/2016

Etelä on ilmansuunta, johon aurinko paistaa suurimman osan päivää. Siksi lomakotien suurimmat ikkunat ja terassit halutaan tontin etelärinteisiin.

Kauniaisissa asuvan perheen viehättävässä lomakodissa on iso, lähes kahden hehtaarin tontti, jolla on rantaviivaa 300–400 metriä. Rauhallinen meren lahti on maisemana ihastuttava. Tontin korkeimmalta kohdalta katsottuna meri on idässä, auringonnousun suunnassa. Huvilan ehdoton paikka on rinteen harjalla ja ”väärällä” ilmansuunnalla on myös omat etunsa. Aamut ovat erityisen valoisia eikä terassilla tule kuumimpinakaan kesäpäivinä tuskaisen kuuma. Parasta on se, että merituulet puhaltavat harvoin perheen pihapiiriin. Pahimmat viimat osuvat vastarannalle.

Ranta on kuitenkin ilmansuuntaa tärkeämpi. Tokihan oleskelutiloista halutaan vesi nähdä, sijaitsi se missä ilmansuunnassa hyvänsä.

Suuret ikkunat merimaiseman katseluun

Suvun kolmessa polvessa kulkenut lomaparatiisi löytyy Inkoosta.

Ranta-alue kuului aikanaan Neuvostoliiton Suomelta vuokraamaan laivastotukikohtaan ja noin 30000 venäläisen asuttaman yhteisön jälkiä löytyy alueelta vieläkin. Rannoille jäi paljon heidän tavaroitaan, kun vuokrasopimus vuonna 1956 päättyi.

Tontin hankki aikanaan paikan nykyisen isännän isän äiti. Nyt lomiaan rannalla viettävälle perheelle iso tontti ja silloiset rakennukset siirtyivät vuonna 2009. Siitä eteenpäin paikkoja on kunnostettu. Ensin peruskorjattiin rantasauna ja viime vuonna vanhan mökin paikalle valmistui uusi, omakotitalon mukavuudet tarjoava hirsihuvila.

Tekijäksi uudelle huvilalle löydettiin Finnlamellin hirsirakennuksia läntisellä Uudellamaalla edustava Kai Holm. Lähtökohtana oli 1,5-kerroksinen, parvellinen huvilamalli, jonka oleskelutiloissa on mahdollisimman suuret ikkunat merimaiseman katseluun. Perheessä on kolme lasta, joista nuorin on 17-vuotias poika. Aikuisikään ehtineet lapset elävät jo omillaan, mutta Inkoon lomanviettopaikkaan kokoonnutaan säännöllisesti koko joukolla. Tilaa tarvitaan, kun mukaan liittyvät myös tyttö- ja poikaystävät. Osa mahtuu yöpymään vanhan rantasaunan tuvassa.

MERIMAISEMA Kahden hehtaarin tontilla on lähes 400 metriä rantaviivaa.

Vaatimukset täyttävä huvila löytyikin suoraan Finnlamellin mallistosta. 125-neliöinen Melissa pienin muutoksin tilattiin niin, että rakentaminen päästiin aloittamaan loppukesästä 2014.

Kai Holm myi perheelle hirsitoimituksen lisäksi rakennusurakoinnin. Kain yritys otti vastuulleen vanhan mökin purkamisen ja uuden huvilan rakentamisen avaimet käteen valmiuteen saakka. Urakkaan sisältyi vielä erillinen tallirakennus, joka koottiin 88-millisistä lamellihirsistä. Päärakennuksen seinävahvuus on 202 mm, mikä riittää energiamääräysten puolesta jo omakotitalon rakentamiseen.

Rakentamiseen kului aikaa noin vuosi. Kauniaisista lähdettiin Inkooseen lomanviettoon taas elokuussa 2015, jolloin isot terassitkin olivat valmiina. Myös tontin maisemointityöt rakennuksen ympärillä päästiin aloittamaan jo viime kesänä. Joitakin viimeistelytöitä tehtiin vielä tämän vuoden keväällä. Ranta-alue on vanhaa nurmikkoa.

Kesäiset lomapäivät kuluvat leveässä ja korkeassa olohuoneessa tai terassilla touhuten.

Sisä- ja ulkotilojen raja on hyvillä ilmoilla häilyvä, kun kulkureittiä pidetään avoimena. Keittiö on omassa kompaktissa syvennyksessä, jossa kaapistoja on kolmella seinällä. Keittiö on tehokas ja valoisa. Ruokaa laittaessa on esteetön näköala merelle. Kalustaminen on tehty harkiten ja tilaa liikkumiseen on jäänyt riittävästi. Talon missään kohdassa ei ole ahdasta, kun sisääntulokin on avara.

Sisääntulo on ihanan avara ja tilava. Vapaata lattiapintaa riittää, vaikka parvelle johtavat portaat lähtevät avoeteisestä ja vaativat omat neliönsä.
Parhaat maisemat löytyvät parvelta. Parven lattia on Osmocolorilla käsiteltyä lautaa.

Parvi on avotila, jota hallitsevat kaksi Futonin Figo-tuolia. 120 senttiä leveät istuimet ovat säädettävissä pystyselkänojaisiksi tuoleiksi tai sängyiksi – ja kaikkiin mahdollisiin asentoihin niiden väliltä. Istuimien mukavuus on huippuluokkaa ja ulkonäkö punaisine kankaineen on huikaiseva. Kattolappeet on seinien vierustoilla hyödynnetty ullakkotilaksi. Niitä varten teetettiin Virossa helppokäyttöiset, ylhäältä saranoidut ovet.

Figo-tuolien lisäksi uutta huvilan sisustuksessa on sohvan ja kahden nojatuolin ryhmä olohuoneessa.

Uutta ja vanhaa

Klassisesti muotoillut tuolit ovat pyöriviä ja jousi palauttaa ne oikeaan suuntaan istujan noustessa ylös. Oikea suunta on luonnollisesti kohti ikkunoita. Kaluston verhoilukangas ja pehmusteet ovat allergiavapaita.

Lomakodin kaikki tekstiilit ovat itse kudottuja. Perheen äidin juuret ovat Pohjois-Karjalassa, jossa tytöt opetetaan perinteisesti kutomaan kotinsa matotkin itse. Iso osa huonekaluista on suvun eri aikakausien koteja pitkään palvelleita.

Makuuhuoneita huvilassa on kaksi ja uusi sähkösaunakin on mukana 125 neliön kerrosalassa. Sitä käytetään, kun rannan puusaunaa ei ennätetä lämmittää. Takka on keskellä rakennusta ja se lämmittää tasaisesti kaikkia tiloja. Takan varaama lämpö ja ilmalämpöpumppu riittävät normaalioloissa pitämään huvilan lämpimänä ympäri vuoden. Sähköä ei ensimmäisenä talvena lämmitykseen tarvittu.

kuvateksti
Ylös johtavien portaiden lasikaiteet eivät estä maisemien katselua kurkihirren alta.

Varaava takka ja ilmalämpöpumppu riittävät pitämään huvilan lämpimänä ympäri vuoden

Takka on keskellä taloa ja sen lämpö jakautuu tasaisesti kaikkiin tiloihin. Takka ja ilmalämpöpumppu pitävät talon lämpimänä, sähköä ei juuri tarvita. Italialainen sohvakalusto on hankittu uuden huvilan valmistuttua. Muuten kalusteissa on paljon vanhaa. Kaikki matot ja tekstiilityöt on itse kudottuja.

Valkoisten seinien keskellä pienesineiden iloiset värit nousevat hyvin esille. Myös uudessa rakennuksessa on sauna, vaikka saunominen tapahtuu varsinkin kesäaikaan lähes aina vanhassa rantasaunassa. Finnlamellin Länsi-Uudenmaan edustajan Kai Holmin yritys on myös urakoinut huvilan rakentamisen. Kai tuntee uuden talon läpikotaisin.

Huvila on suunniteltu Finnlamellin Melissa-mallin pohjalta. Laaja etuterassi suuntautuu itään. Siinä on mukava viettää aikaa lämpimänä kesäpäivänä, kun aurinko ei keskipäivällä porota liian kuumasti. Talovahteina terassilla seisovat Eero Aarnion suunnittelemat Puppy ja Dino. Keittiössä on Petra-kalusteet. Keittiön vieressä on lapsille varattu makuuhuone. Talon toiselle puolelle on rakennettu pieni erillinen terassi ilta-auringosta nauttimiseen.

Huonekaluja huvilan sisustukseen on käytetty harkitusti ja taloon mahtuu samanaikaisesti koko viisihenkinen perhe tyttö- ja poikaystävineen. Uusi rakennus valmistui viime vuoden elokuussa.

fakta

Finnlamellin 109 m² massiivihirsihuvila

Valmistaja: Finnlamelli Oy
Kerrosala: 125 m²
Huoneistoala: 109 m²
Huonelukumäärä: tupa + 2 mh + vh + k + khh/ph +s +tekn.tila + et + polttava käymälä + parvi
Kerrosluku: 1,5
Runkomateriaali: lamellihirsi 202x260mm kuusi
Arkkitehtisuunnittelu: Finnlamelli Oy
Rakennesuunnittelu: Finnlamelli Oy
LVI-suunnittelu: VVS-planering Robert Malmberg Ab Oy
Sähkösuunnittelu: STB-Sähkö Oy
Sisustuksen suunnittelu: oma
Energialuokka: ei määritelty
Perustukset ja alapohja: pilariperustus ja puurakenteinen alapohja Ekovillapuukuitueristeellä
Kantavat seinät: lamellihirsi 202×260 kuusi, klassinen profiili
Ulkoseinämaali: Tikkurila Valtti Color, sävy Marja 5059
Ikkunat: Skaala 3-kert. MSEA, u-arvo 1,0
Ulko-ovet: Artopine Skando-sarja
Portaat: Lappiporras U-mallin kuultovalkoinen mäntyporras
Vesikattorakenteet: Ruukki Tiilikainen peltikatto
Lämmitysjärjestelmä: suorasähkö, Mitsubishi Electric-ilmalämpöpumppu
LVI-järjestelmät: koneellinen ilmanvaihto, Cinderella Comfort-polttava käymälä
Väliseinät: puurunko, osittain kipsilevyllä ja osittain 25×260 mm hirsipaneelilla
Väliovet: Jeld-Wen Craft-massiivipuuovet
Lattiapinnat: 28 x 95 lattialauta, vahattu Osmo Color lattiavahallaosa klinkkeriä
Sisäkattopinnat: valkolakattu kuusipaneeli
Seinäpinnat: Osmo Color puuvaha, sävy 3186 Mattalumi
Laatat: Bauhaus
Kiintokalusteet: Petra-keittiöt
Tulisija: Uunisepät Kuura takkaleivinuuni (sivuhyllykkö muurattu erikseen)
Tulihormi: Schiedel valmispiippu Isokern
Sauna: Harvia Cilindro PC70VH-sähkökiuas, seinät sävytetty Supi saunavahalla, sävy harmaa