Finnlamellin ABB Oy:lle toimittama hirsirakenteinen Vaskisauna on otettu ylpeydellä käyttöön

Uusi Vaskisauna vastaa sille asetettuihin toiveisiin

Vaasan Vaskiluodon kuvankauniiseen ja rauhalliseen niemimaisemaan kokonaan uusiksi rakennettu ABB Oy:n Vaskisauna on valmis. Suunnittelun lähtökohtana oli saada aikaan näyttävä kokonaisuus, jossa pystyy pitämään kokouksia isommallakin väkimäärällä. Rakenneratkaisuvaihtoehtoja pohtiessa lamellihirsi nousi ykköseksi, ja sen valintaa puolsivat muun muassa terveellinen sisäilma, kestävyys ja energiatehokkuus.

Vaskisaunan hulppealta terassilta avautuu upeat näkymät merelle.
Suurista ikkunoista on mukava katsoa vuodenaikojen vaihtumista. Sisäkatto on Inlook-rimakattoa, joka on akustisesti tehokas.

300 m2 käsittävän edustustilakokonaisuuden rakennusvaihe eteni ABB:n Kari Hännisen mukaan aikataulussa ja ongelmitta. ”Finnlamellin hirsitoimitus saapui sovitun mukaisesti, ja pystytysväki oli ammattitaitoista. Myös Finnlamellin ehdottama suunnittelija, Arkkitehtitoimisto Tuomela Ky, on onnistunut erittäin hyvin toteuttamaan tilaajan esittämät toiveet, jotka näkyvät lopputuloksessa. Tila taipuu monenlaisiin asiakas- ja koulutustilaisuuksiin”, Kari kuvailee.

Historian havinaa ja modernia hirsirakentamista

Noin 50 vuotta vanha savusauna oli ainoa, joka säilytettiin alkuperäisistä rakennuksista.

Vaskisaunalla on pitkä taival takanaan, sillä alkuperäinen Vaskisauna rakennettiin silloisen Strömberg Oy:n edustustiloiksi jo vuonna 1971. Alkuperäisen Vaskisaunan vieraista osataan kertoa sen verran, että muun muassa Presidentti Kekkonen on käynyt kokeilemassa saunan löylyt. Historian havina on aistittavissa tiluksilla edelleen – siitä pitää huolen vanha savusauna, joka yhdistyy kätevästi terassilla moderniin uuteen rakennukseen.

Uusitun Vaskisaunan pukutiloissa on reilusti tilaa kokousvieraille.
Saunan lämmin ja tunnelmallinen valaistus kutsuu lauteille.

Työtä ja vapaa-ajan viettoa yhdessä rakennuksessa

Upouusi Vaskisauna tarjoaa mahdollisuuden sekä tasokkaalle kokoustamiselle että luonnonhelmassa rentoutumiselle. Merenrantatontti takaa sen, että aktiviteettia riittää ympäri vuoden – kesällä on kiva käydä narraamassa kaloja ja veneilemässä Vaasan kauniissa saaristossa, ja talvella on mukava laittaa sukset jalkaan ja lähteä hiihtolenkille.

ABB:n Kari Hänninen kiittelee Finnlamellia joustavasta ja toimivasta yhteydenpidosta. Finnlamellin puolelta keskeisenä yhteyshenkilönä projektissa on toiminut Vaasan alueen edustaja Jari Alanko, jolla on takanaan arvostettava 28 vuoden kokemus hirsirakentamisesta. Loppuun Kari summaa syksyllä käyttöönotetusta Vaskisaunasta seuraavasti:  ”Uusi Vaskisauna on saanut pelkästään positiivista palautetta siellä käyneiltä vierailijoita. Voinkin ilokseni todeta, että lopputulos on meidän mielestämme erittäin onnistunut.”

Vaskisauna valmistumisen jälkeen syksyn väreissä.

Tämä kirjoitus on jatkoa ABB Oy:n Vaskisaunan uudelleenrakennushankkeelle. Käy lukemassa projektin käynnistymistä koskeva julkaisumme täältä.